Prvi put u povijesti irski premijer odao počast palim britanskim vojnicima

Irski premijer je, prvi put u povijesti, položio vijenac na grob palim britanskim vojnicima u povodu britanskog Dana sjećanja.

Tog dana obilježava se spomen na britanske ratne žrtve, a karakteristično nošenje cvijeta maka tom prigodom kontroverzan je običaj u Irskoj zbog zločina koje su počinili britanski vojnici u Sjevernoj Irskoj i Irskoj tijekom britanske vladavine prije stjecanja neovisnosti.

Premijer Enda Kenny sudjelovao je na svečanosti u Enniskillenu, u Sjevernoj Irskoj, u povodu 25. godišnjice bombaškog napada IRA-e u kojem je na Dan sjećanja poginulo 12 ljudi, što je bio jedan od najkrvavijih napada u tri desetljeća vjerskoga nasilja u toj zemlji. Minutom šutnje odao je počast žrtvama, položio vijenac na spomenik ratnim žrtvama na mjestu gdje je 1987. eksplodirala bomba IRA-e, ali nije nosio makov cvijet.

Njegova gesta slijedila je nakon posjeta kraljice Elizabete II. Irskoj, što je bio prvi posjet nekoga britanskog monarha od stjecanja neovisnosti. Kraljica je tada položila vijenac u Vrtu sjećanja u Dublinu, u spomen na Irce i Irkinje koji su dali svoje živote za oslobađanje Irske od britanske vladavine.

Tijekom 30-godišnjih sukoba u Sjevernoj Irskoj, u kojem je živote izgubilo 3.600 ljudi, sudjelovanje nekog irskog čelnika na obilježavanju Dana sjećanja bilo je nezamislivo, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*