Prvo biskupsko ređenje u Banjolučkoj biskupiji prenosit će TV Republike Srpske

Izravan prijenos misnog slavlja i ređenja mons. dr. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, koje će biti u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci u subotu, 18. rujna s početkom u 10 sati, realizirat će Radio-televizija Republike Srpske. Cjelovit prijenos će od RTRS preuzimati i izravno emitirati također BHRT (Televizija Bosne i Hercegovine) što znači i izlazak na satelit.

Tako će gledatelji u svijetu moći pratiti prijenos i putem interneta na službenoj web stranici RTRS-a: www.rtrs.tv. Signal će preuzimati te izravno prenositi i Federalna televizija (FTV). Slušatelji će moći pratiti izravan prijenos Misnog slavlja i svečanosti ređenja putem Hrvatskog katoličkog radija (HKR) od kojih će signal preuzimati i izravno emitirati i Radio „Mir“ Međugorje.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA TISAK U POVODU PRVOG BISKUPSKOG REĐENJA U BANJOLUČKOJ BISKUPIJI

Na konferenciji su govorili biskup Komarica, glavni zareditelj, te ređenik, pomoćni banjolučki biskup Semren

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, 16. rujna održana je se prigodna konferencija za tisak u povodu biskupskog ređenja mons. dr. Marka Semrena, OFM, za pomoćnog banjolučkog biskupa, koje će biti u subotu, 18. rujna 2010. s početkom u 10 sati u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure. Na konferenciji su o predstojećem događaju, izuzetno važnom za Banjolučku biskupiju ali i za cijelu Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine, govorili banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, koji će biti i glavni zareditelj, te ređenik, imenovani pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren.
Biskup Komarica je podsjetio da je, na njegovu zamolbu, papa Benedikt XVI. imenovao pomoćnim biskupom banjolučkim dosadašnjeg docenta na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i aktualnog gvardijana franjevačkog samostana na Gorici kod Livna dr. fra Marka Semrena što je 15. srpnja u banjolučkoj katedrali priopćio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico. Podsjetio je da kao dijecezanski biskup, zbog pomalo narušenog zdravlja i dodatne obveze predsjedanja Biskupskom konferencijom BiH, zatražio da mu Papa imenuje pomoćnika kako bi mogao što plodnije obavljati obje zadaće. Podsjetio je da je Banjolučka biskupija u nedavnom ratu dramatično porušena i što se tiče broja katolika kao i crkvenih objekata. Kazao je da obnova ide vrlo sporo jer ne postoji dovoljno političke volje kod domaćih političara u oba entiteta pa je više-manje sve je palo na leđa svećenika, redovnika i redovnica.
„Radi potreba Banjolučke biskupije i potrebe unutar rada Biskupske konferencije u ovoj zemlji, koja još uvijek trpi posljedice rata i neriješenih problema, Sveta Stolica je smatrala potrebnim pojačati broj biskupa, članova Biskupske konferencije BiH. Zahvalan sam Svetoj Stolici i Svetom Ocu Benediktu XVI. da u mlađem bratu mons. Marku dobivamo vrsnog pomoćnika koji će preuzeti važne zadaće i unutar BK BiH te biti od pomoći i meni kao dijecezanskom biskupu“; kazao je mons. Komarica koji je pojasnio da postoje dijecezanski biskupi kojima se povjerava jedna konkretna biskupija i naslovni biskupi koji su pomoćnici dijecezanskim biskupima ili im se povjeravaju pojedine važne službe pri Svetoj Stolici. „Tako je i mons. Marko dodijeljen meni kao dragocjena pomoć te će biti moj zamjenik u svim poslovima upravljanja biskupijom“, rekao je biskup Komarica ističući da je mons. Marko do sada obnašao vrlo važne službe u zajednici Franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Mons. Semren je kazao da će biti na raspolaganju za uspješnu suradnju u onom dijelu koji Bog od njih traži. „To je ponajprije suradnja u Božjem stvarateljskom, spasiteljskom i otkupiteljskom djelu. Jednostavno rečeno, svi smo Božja stvorenja i Božje djelo jer smo stvoreni iz njegove i od njegove ljubavi pa tako i darovi, koji su nam povjereni, zaslužuju da donesu plod. Budući da živimo u svijetu bogatom različitostima, nužno je uvažavati različite kulture iz kojih dolazimo kako bi to bilo nešto što nas obogaćuje, a ne osiromašuje“, kazao je mons. Semren ukazujući na potrebu da se ljudi međusobno prihvaćaju kao Božja stvorenja sa svim uvažavanjem, dostojanstvom i različitostima. „Nadam se da na tom području imamo puno toga učiniti i puno toga dati, pogotovo u današnje vrijeme kada se relativiziraju sve vrjednote i kada je čovjek vrijedan toliko koliko ima i koliko je kadar potrošiti“, rekao je mons. Semren ističući da Isus Krist posebno mladom čovjeku poručuje da je bez vrjednote nemoguće živjeti život te da je toliko vrijedan koliko u stanju sebe ‘utrošiti’ za dobro drugoga.
„U Crkvi je, a na osobit način u franjevačkom redu, naglasak je u solidarnosti s rubnima, s najmanjima. Ujedno služiti znači – željeti dobro drugome prije nego sebi samome. Mislim da možemo dosta uraditi u našem poslanju i u našoj komplementarnosti u radu na izgradnji ove biskupije i međusobnom obogaćivanju imajući u vidu konkretnog čovjeka. Nužno je osobito mladom čovjeku svratiti pozornost da je odgovoran za svoj život i da ne može raditi sve što hoće te da će polagati račun onome od kojeg je i dobio program svog života i slobodu“, riječi su mons. Semrena koji je naglasio da će i ranjenom čovjeku, koliko je moguće, pokušati zacijeliti rane ljudskom ali i Božjom pomoći te voditi skrb o rubnima ili ovisnicima ne zaboravljajući brigu za okoliš.
Biskup Komarica je potom istaknuo da će ovo biti prvo biskupsko ređenje u Banjoj Luci i Banjolučkoj biskupiji, jer su svi dosadašnji biskupi stjecajem okolnosti bili ređeni izvan biskupije. Upoznao je nazočne da će istoga dana, 18. rujna s početkom u 17 sati tijekom Misnog slavlja blagosloviti temeljito obnovljenu župnu crkvu sv. Josipa u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške napominjući da je to jedna od vrlo rijetkih neporušenih crkava, u negotičkom stilu – ne samo na području Banjolučke biskupije koju su izgradili katolički doseljenici iz Sjeverne Njemačke prije 120 godina. Dodao je da će blagosloviti i obnovljenu župnu kuću, spaljenu 1993. g., iz koje su uniformirane osobe 16. lipnja 1992. godine nasilno odvele tadašnjeg župnika vlč. Ratka Grgića, i od tada mu se gubi svaki trag.

Također je najavio da će u nedjelju, 19. rujna s početkom u 10.30 sati predvoditi koncelebriranu Svetu misu i obaviti posvetu novoizgrađene župne crkve sv. Josipa u župi Trn, u općini Laktaši kod Banje Luke. Podsjetio je da je crkva izgrađena na mjestu 1995. g. porušene župne crkve, u manjem obimu, jer je većina župljana protjerana i do sada im nije bilo omogućeno da se vrate i ostanu u svom zavičaju.

(kta)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*