Prvostupanjska presuda u predmetu “Prlić i ostali” bit će izrečena 29. svibnja

prlic i ostaliPrvostupanjska presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu “Prlić i ostali” bit će izrečena 29. svibnja ove godine, potvrdila je danas za Hinu Nika Pinter, braniteljica generala Slobodana Praljka, koja je primila obavijest ICTY-ija.

Izricanje prvostupanjske presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne već je nekoliko puta odgađano. Završne riječi u tom predmetu održane su prije više od dvije godine u ožujku 2011.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća.

Osim generala Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor zbog spora oko troškova njegove obrane, drugi optuženi u predmetu čekaju izricanje presude na privremenoj slobodi.

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata dobrovoljno su se predala 5. travnja 2004. Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haškim sudom. Kao jedan od razloga pomicanja rokova za objavljivanje ove i drugih presuda ICTY je u redovitim izviješćima Vijeću sigurnosti UN-a navodio i odljev kvalificiranog osoblja koje pomaže sucima u njihovu radu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*