Puca koalicija između Tihića i Lagumdžije?!

Odnosi koalicionih partnera Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH pali su na najnižu tačku od najave crveno-zelene koalicije, piše tjednik Slobodna Bosna.

– Odnosi SDA i SDP dodatno su zakomplikovani nakon ”medijskog masakra čelnika SDA u izvođenju novinarskih perjanica federalnog javnog servisa predvođenih Bakirom Hadžiomerovićem”, koji se ubraja u jednog od ”najodanijih i najintimnijih prijatelja” lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, ističe sarajevski tjednik.

Ti odnosi su već duže vrijeme opterećeni latentnim pomanjkanjem međusobnog povjerenja, što je posljedica brojnih neraščišćenih političkih računa koji se mogu dovesti u vezu s aferama poput ”državnog udara” i ”reketa”, prenosi Srna.

Tihić nikako ne može prihvatiti ”pretjeranu bliskost” Lagumdžije s liderom Saveza za bolju budućnost i vlasnikom Dnevnog avaza Fahrudinom Radončićem, koji je, kako se navodi, sav raspoloživi medijsko-politički arsenal oružja usmjerio na političku diskreditaciju SDA i njezinih najistaknutijih kadrova.

S druge strane, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji u rukama drži kontrolni paket entitetskog odlučivanja u parlamentu BiH, vješto koristi pukotine između Lagumdžije i Tihića, pri čemu neumoljivo inzistira da Lagumdžija ne može dobiti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i da ministar vanjskih poslova mora biti iz reda srpskog naroda.

Prema medijskim nagađanjima, Lagumdžija je odustao od dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koja bi navodno trebala pripasti aktualnoj predsjednici Federacije BiH i visokoj dužnosnici HDZ BiH Borjani Krišto.

Lagumdžija planira da postati šef diplomacije BiH i u toj namjeri najveća prepreka može mu biti eventualna kandidatura Ane Trišić-Babić, aktualne zamjenice ministra vanjskih poslova BiH, mada neki mediji na ovoj funkciji vide i predsjednika SDS-a Mladena Bosića.

SDP računa na još dva resora u Savjetu ministara BiH – Ministarstvo Sigurnosti, gdje planira instalirati Damira Hadžića, načelnika oppine Novo Sarajevo, te Ministarstvo financija i trezora, za što priprema sveučilišnog profesora i ekonomskog stručnjaka Antu Domazeta, pišesarajevski tjednik .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*