Pudarić: Nema više Platforme; Tihić: SDA, HSP i NS RzB ostaju u Platformi

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić kazao je danas, nakon sastanka s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i čelnicima Platforme, da nije siguran da se više može govoriti o bilo kakvoj platformi, nakon jednostrane odluke SDA da ne podrži državni proračun.

Pojasnio je da je SDA na ovaj način ugrozila sve ciljeve zacrtane u Platformi te se pokušala istovremeno pozicionirati kao dio vladajuće većine i kao opozicija toj istoj vladajućoj većini. “Smatramo da je istupanjem SDA iz Platforme ta platforma prestala da postoji. Ne našom željom ili krivicom već činjenično”, pojasnio je Pudarić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da je od SDP-a dobio obavijest da oni više nisu dio Platforme, odnosno, da postoji druga parlamentarna većina kao i da su iz Platforme izašli onog trenutka kada je SDA glasala protiv proračuna.

Tihić je kazao da se SDA i ostale stranke Platforme ne slažu s ovom konstatacijom, odnosno, da smatraju da je SDP izašao iz Platforme onog trenutka kada je usvojen uzak Fiskalni okvir koji onemogućava adekvatno ispunjavanje ciljeva zacrtanih u Platformi.

“Ostale stranke iz Platforme suglasile su se da ostaju u Platformi i da ćemo i dalje raditi na ispunjavanju potpisanog. Jasno smo rekli i da nećemo podržati smjene predsjednika i potpredsjednika FBiH”, pojasnio je Tihić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*