Puhovski: Hrvatima u BiH će se po drugi put obiti o glavu to što su htjeli neovisnu Hrvatsku

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski, bivši čelnik Hrvatskoga helsinškoga odbora, dao je vrlo zanimljiv intervju sarajevskom listu Dani, iz kojeg izdvajamo pitanja o posljedicama ulaska Hrvatske u Europsku uniju i dolaska SDP-a na vlast u toj zemlji te o krizi socijaldemokracije u čitavoj regiji.

Šta dolazak SDP a na vlast u Hrvatskoj znači za buduću regionalnu politiku i odnose, prije svega Hrvatske, BiH i Srbije?

PUHOVSKI: Regionalna suradnja kakvu znamo bit će naprosto ukinuta u roku od godinu dana. Nema više ove regije. Hrvatska ulazi u EU i poslije toga Hrvatske u regiji nema. Imamo novu regiju. Između Hrvatske i te regije bit će postavljen zid za koji nitko ne shvaća koliko će biti visok, šengenski zid, koji će fizički oštetiti suradnju, što god tko sada pričao. Hrvatska je kada je Slovenija ušla u EU napravila užasnu grešku, a bojim se da je sad ponavljaju Srbija i BiH. Bavila se, naime, općim političkim i geostrategijskim pitanjima, a ne jednostavnim uređenjem granica. Primjerice, BiH ovih dana treba dogovoriti sa Hrvatskom da se u Slavonskome Brodu i u Staroj Gradišci, na mjestu hrvatskoga graničnog prijelaza postavi i prijelaz BiH, jer tamo ima prostora. Inače će na obje lokacije preuzak prostor na strani BiH spriječiti efikasnu i brzu kontrolu i ometati protok ljudi i robe. Treba uvesti ono što Hrvatska nije uspjela kad je Slovenija ušla u EU: ulaznu traku za državljane EU, za ostale i treću traku za BiH. To je nešto što prvo slijedi, ali svi su se zapleli u priču o tomu kako će izgledati regija, koje već više nema, kako će izgledati buduća politika, a ne rade ono što je njihov posao da bi uštedjeli enormne frustracije.

Kad je Slovenija ušla u EU, predavao sam u Austriji, putovao sam svaka dva tjedna, i pritom izgubio doslovce dane svoga života dok se stvari nisu malo sredile. Dakle, pustite priče o regiji i bavite se konkretijim stvarima! A što se politike tiče, ona stalno demonstrira žalosno cinično, kaotično i neugodno pravilo koje glasi: nečista savjest je najbolji saveznik u braku i politici. HDZ je imao nečistu savjest i zato je surađivao s regijom (a i zbog glasača). SDP nema nečistu savjest (a ni glasače u BiH) i nova će se vlada sasvim mirno okrenuti Bruxellesu i ostaviti ovu stranu. Ona će, tu i tamo, zahvaljujući tomu što je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je zbog svoje nestranačke, opozicijske prošlosti zainteresirana za veze na drugoj strani šen-genske granice, podržavati ove države, međutim, realno govoreći, to je sada periferija za Hrvatsku.

Šta to znači za Hrvate BiH?

PUHOVSKI: To znači da im se po drugi puta od ’90. sada obija o glavu to što su htjeli neovisnu Hrvatsku, a htjeli su je i više nego drugi. Oni su ’90. vikali da hoće neovisnu Hrvatsku, pa su se onda naljutili kad su naišli na granicu između sebe i Hrvatske, jer nisu shvatili da su baš to zastupali. Onda su se pokušali s Herceg-Bosnom ponašati kao da te granice nema, što je dvije-tri godine funkcioniralo i prestalo. Sada će, pak, biti tako da će se s hrvatskim putovnicama moći koristiti ulaz za državljane EU, ali kako će fizički doći do tog ulaza ako bude sve zakrčeno na prijelazima? Bit će oštećeni, to je potpuno jasno. Oni su i inače politički oštećeni i zbog maloga broja i zbog lošega političkog vodstva. U prvoj su fazi bili žrtvama pogrešne intervencije iz Hrvatske, a u drugoj su stradali zbog potpunoga odustanka od svake intervencije iz Zagreba. Hrvatska je politika oscilirala, od direktnoga uplitanja, uključujući i vojno, do ponašanja kao da je se BiH uopće ne tiče, nikako da se ustali u normalnim dobrosusjedskim odnosima suradnje i pomoći.

Predsjednik Mesić je mnogo učinio na suradnji BiH i Hrvatske, ali je naprosto odbijao kontakt sa Mostarom. Predsjednik Josipović je puno napravio u prvim mjesecima svojeg mandata, upravo na simboličkoj pomirbi. Međutim, bojim se da se sada pokazuje kako je njegov interes za regiju, kako se to još uvijek voli reći, opao, da se on time bavio, prije svega kao predsjednik esdepeovac (makar i bivši), dok je Vlada bila iz druge političke opcije, pa je on tu opciju na neki način tjerao u defenzivu svojom vanjskopolitičkom ofenzivom. Sada, kada imamo socijaldemokratsku vladu, on, izgleda, više nema takvih ambicija.

Obilaziti groblja?

PUHOVSKI: To je bilo sve ono što HDZ nije mogao napraviti. On je njima pokazivao što se može i što treba napraviti, a što oni zbog svoje prošlosti ne mogu. Inače, meni se čini da se uvijek zaboravlja da pomirba slijedi iza normalizacije. Posljednjih godina svi su htjeli preskočiti normalizaciju i odmah se ubaciti u pomirbu, a to tako naprosto ne ide. Ponovit ću nešto ružno, ali, uvjeren sam, istinito – nakon rata osnovno je pravilo: mrzite se, ali nemojte se ubijati! Ideja daje, nakon svih tih ubojstava, paleža, silovanja, mučenja, zarobljavanja stotina tisuća ljudi, moguće doći i reći: puj pike ne važi, dajte si ruke i idemo od početka kao da se ništa nije dogodilo, naprosto je glupa; psihološki, emocionalno, intelektualno i moralno neodrživa…

U BiH su sad, i na državnom i na entitetskim nivoima, na vlasti socijaldemokrati, ali njihova politika je daleko od evropske socijaldemokrat i je. Zašto je socijaldemokratija drugačija na Balkanu?

PUHOVSKI: Od početka 90-ih su imena stranaka birana po zvučnim karakteristikama naziva, ili po svidljivosti akronima i slično, ali očito ne sa programskim osnovama. Mi smo imali koliko hoćete liberala koji nisu bili liberalni, socijaldemokrata koji nisu bili socijaldemokrati, konzervativaca koji nisu bili konzervativci. Često navodim indikativnu anegdotu, u Saboru Hrvatske 1998. je u personalnim podacima troje zastupnika HDZ-a napisalo: katolik, razveden. To je doktrinarno nemoguće, no oni su primjer balkanske postmoderne, što znači da za njih ne važe nikakva pravila; da mogu biti liberali i zastupati zabranu pobačaja, ili socijaldemokrati, poput predsjednika hrvatske vlade i predsjednika stranke, koji je u dva intervjua uoči izbora rekao da je on zapravo liberal.

Prema tomu, mogu biti malo muško, malo žensko, gurni me-povuci-ga kako se zvala jedna čudna životinja doktora Dolittlea, a to onda znači da su ta imena naprosto u funkciji svidljivosti, bez ikakva samostalnoga značenja. Ako je tomu tako, ako ta imena doista ništa ne znače, onda je još teže ocjenjivati stranke imanentno, dakle sastaviti ono što bi se od njih očekivalo, prema tomu što njihovo ime određuje kao osnovnu programsku odrednicu. S druge strane, imamo ekscesivno moraliziranje politike (koje znači njezino, paradoksalno, depolitiziranje); stalno se govori o nemoralu protivne strane, a da se pritom ni o osnovama nečega što zovemo javnim moralom uopće ne razgovara.

1 Comment

  1. Zanimljivo. Puhovski stvara nrkakvu maglu kroz koju nemoze vidjeti.Hrvatska ulazu u jednu asosiaciju u kojoj nenje nista znacit. Evropska asosiacija stvara novi Berlinsk zid ili tor. Koliko dugo ca taj novi zid postojati.Evropska asosiacija sama sebi potkopava temelje. Hrvatska je i prije bila u takozvanoj Evropskoj kulturi, ta avropska kultura Hrvate je dovela du unistenja. Hrvati u Bosni i Hercegovini ce opstojati. Svi oni koji misle da ce Hrvate u Bosni i Hercegovini unistiti onise vareju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*