Puhovski: Zahtjev za trećim entitetom je logičan

Predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski ocijenio je logičnim zahtjev hrvatskih stranaka za formiranje trećeg entiteta u BiH, iako mu se ne dopadaju orijentacije koje stoje iza tog zahtjeva – piše banjolučki Glas Srpske.

– Za BiH bi, i to će doći, ali ne uskoro, bilo mnogo logičnije i zdravije da bude podijeljena u jedan broj kantona – pet, 10, 15 i da ima dva doma parlamenta, jedan kao dom naroda, a drugi kao građana i da se odrede ingerencije među njima, rekao je Puhovski.

On je izbor kandidata SDP-a BiH Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ocijenio kao manipulaciju Daytonskim sporazumom.

– Imamo taj čudan model po kome su etničke pripadnosti preuzete kao političke. Zato je jaka ovakva manipulacija. Izlaz je u tome, a što nije dobro po mom sudu, da se svi prijavljuju po etničkoj pripadnosti i tako glasaju. Međutim, dogodilo se da je Komšić dobio apsolutno najviše glasova, više od onih koji su birani na bošnjačkim listama. A to, s obzirom na poznavanje činjenice o broju Hrvata u BiH, realno nije moguće, rekao je Puhovski.

Govoreći o posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj i njegovoj isprici, Puhovski je rekao da to vidi kao završetak faze verbalnog rješavanja problema.

– Sada je pitanje hoće li se u praksi uspjeti nešto napraviti da ta isprika dobiju realno značenje – rekao je Puhovski za Glas Srpske.

Na pitanje o tome kako ocjenjuje poruke SAD političarima u BiH da sve ovisi od domaćeg dijaloga, Puhovski je rekao da je to je nešto što je logično sa stajališta SAD.

– Njima je važno da neka područja skinu s popisa spornih i da o njima više ne moraju brinuti. Važno im je da u BiH bude mir, to ih zanima. Oni će prihvatiti sve što se političari i u BiH dogovore – kaže Puhovski.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*