Puljić: Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina, zbog takvog odnosa i žele treći entitet!

Tijekom svog višednevnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je, 2. rujna gostovao u televizijskoj emisiji Glas Amerike – Studio Washington. Objašnjavajući razlog svoje posjete Washingtonu, kardinal Puljić je istaknuo da se na prvom mjestu odazvao pozivu svoga svećenika koji vodi Hrvatsku katoličku misiju u Washingtonu, a koja ovih dana obilježava obljetnicu svoga postojanja. Pojasnio je da je razlog njegova dolaska također i susret s predstavnicima Katoličke Crkve u Americi odnosno onima koji stipendiraju studij pojedinih vrhbosanskih svećenika u Americi ili podupiru druge projekte. Dodao je da mu je namjera i susresti i se s ljudima iz politike u želji da podupru pravedno rješenje u BiH pojašnjavajući da stabilna politika i stabilno gospodarstvo idu zajedno.

Američka podrška BiH zavisi najviše od volje domaćih političara

Upitan da podijeli utiske sa sastanka u zgradi State Departmenta u Washingtonu, gdje je obavio dvosatni razgovor s Jenniferom L. Brush, predsjednicom ureda za Južnu i Središnju Europu, kardinal Puljić je odgovorio kako je stekao dojam da američka podrška Bosni i Hercegovini zavisi najviše od volje domaćih političara. S tim u vezi, pozvao je bosanskohercegovačke političke subjekte na vlasti da odgovornije pristupe rješavanju problema kako bi zadobili inozemnu pomoć.

Na novinarski upit o stavu američke Vlade prema situaciji u BiH nepunih godinu dana nakon općih izbora 2010. godine, kardinal Puljić je kazao da, usprkos velikoj zabrinutosti i interesu, ne žele samostalno intervenirati jer očekuju veću odgovornost domaćih političara.

Odgovarajući na pitanje novinara o osobnom stavu povodom manjina u BiH, kardinal Puljić je kazao da se tako ne može nazivati nijedan konstitutivni narod koji čine ravnopravni građani na svim prostorima BiH. Istakao je potrebu stvaranja političke strukture i zakonskog okvira prema kojem bi svi građani, bez obzira na vjersku, etničku ili kulturnu pripadnost, na svoju državu gledali kao dom, za što nedostaje povjerenja među ljudima. Pojasnivši kako izlaganje religijskih simbola ne smije biti izazov protivljenja, nego poštovanja i različitosti, kazao je da u BiH nije riješeno pitanje konstitutivnih naroda ni manjina.

Upitan da prokomentira djelovanje Katoličke Crkve pri povratku bosanskih Hrvata u Republiku Srpsku, rekao je kako u prvom redu to treba zahvaliti hrabrosti svećenika, koji i danas djeluju na očuvanju imovine povratnika bez koje je teško ostati vezan za rodni zavičaj. Komentirajući činjenicu da su Hrvati dobili najmanje pomoći Međunarodne zajednice namijenjene u svrhu povratka, kazao je kako su oni koji su zaduženi za podjelu tih sredstava, u želji da opravdaju svoje postupke, proglasili da se Hrvati ne žele vratiti u rodni kraj.

Na novinarsko pitanje o stvaranju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je otvoreno odgovorio da su, na žalost, radi dosadašnjeg partnerskog odnosa u vlasti, većinski narodi doveli do razmišljanja o toj mogućnosti. Izrazivši stav da su entiteti ozakonjenje etničkog čišćenja, kazao je da ne mogu biti prihvaćeni kao pravedno političko rješenje. Na kraju je potaknuo na promjenu politike koja je dovela do dovođenja ovog pitanja na dnevni red, te na uvažavanje sva tri konstitutivna naroda na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine kako bi se svaki čovjek na cijelom prostoru države osjećao “kao kod kuće”. Istaknuo je da će, u tom slučaju, entiteti manje značiti a puno veće značenje imat će vrijednosti poput slobode, prava, dostojanstva i međuljudske suradnje.

Kardinal Puljić slavio Svetu misu s hrvatskom katoličkom zajednicom u New Yorku

U nedjelju 4. rujna nadbiskup Metropolit vrhbosanski  kardinal Vinko Puljić, tijekom svog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, slavio je Svetu misu sa hrvatskom katoličkom zajednicom u New Yorku. Sveta misa je slavljena na „Hrvatskoj zemlji“ u New Jerseyu koji se nalazi na granici gradova Boontona i Montvilla, udaljena od grada New Yorka 50-tak kilometara u prelijepom prirodnom okruženju usred jezera, šume, travnatih terena za rekreaciju.

Kardinal je Svetu misu pred lijepim brojem vjernika slavio sa još pet svećenika suslavitelja: fra Nikolom Pašalićem, voditeljem hrvatske katoličke župe u New Yorku, vlč. Dubravkom Turalijom, vlč. Tomislavom Mlakićem, vlč. Ivanom Lovrićem, vrhbosanskim svećenicima na poslije diplomskom studiju u Sjedinjenim Američkim državama, te vlč. Darkom Tomaševićem.
Prije Svete mise je bila procesija uz krunicu sa kipom Blažene Djevice Marije oko jezera koje se nalazi na „Hrvatskoj zemlji“. U prigodnoj propovijedi kardinal je istaknuo lik BDM koja je sačuvala hrvatsku domovinu i hrvatski narod, te pozvao da joj se i dalje utječemo da ona čuva hrvatski narod i na ovim prostorima. Osvrćući se na procesiju s kipom BDM kardinala je naglasio da je i vjernički život hod – s tim da je jako važno biti svjestan za kime vjernik ide. Marija je bila ta koja je Isusa učinila prisutnim, što je i poziv svakom vjerniku da Isusa učini prisutnim u današnjem svijetu. Pozivajući se na Marijin lik, kardinal je naglasio i važnost molitve, posebno obiteljske.
Istaknuo je i važnost rodoljublja, ističući da je jako važno da hrvatsku katoličku zajednicu na ovim prostorima ljudi prepoznaju prije svega po vjeri, a onda i po rodu i jeziku.

Na kraju propovijedi je spomenuo i radosni događaj koji će se dogoditi u Bosni i Hercegovini 24. rujna ove godine, a to je proglašenje blaženim „Drinskih mučenica“, ističući da je važno cijeniti one su imali čvrstu vjeru.
Nakon Sveta mise uslijedilo je zajedničko druženje.

Razgovori u State Departmentu

U zgradi Statea Departmenta u Washingtonu D. C., 2.rujna predsjednica ureda za Južnu i Središnju Europu Jennifer L. Brush primila je na dvosatni razgovor nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, stoji u službenom Priopćenju iz State Depaertmenta. Pitanja koja su ponajviše zaokupljala pozornost predsjednice Brush bila su političke naravi. Premda vrlo dobro poznaje sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini, posebno se zanimala za Kardinalovo viđenje prilika u Federaciji i RS-u i mogućim dugotrajnim rješenjima. Kardinal Puljić je svratio pozornost na probleme oko uspostave legalne, jednakopravne civilne vlasti sva tri konstitutivna naroda u BiH. Konstitutivnost svih triju naroda moto je koji je pratio cjelokupni razgovor. Činjenica je, ustvrdio je kardinal Puljić, da se sadašnjom domaćom i vanjskom politikom u Federaciji i RS-u otvoreno negira Hrvate kao legalni, autohtoni i konstitutivni narod. U vezi s tim pitanjem američka politika I njezin utjecaj na Balkanu trebaju odigrati ključnu ulogu u promjeni takvoga stanja u državi. Prvo što bi trebalo, nastavio je kardinal Puljić, jest legalno uspostaviti Vladu pa onda reformirati cijeli Ustav Bosne i Hercegovine koji je od samoga početka nedjelotvoran, a povrh svega je upečatljivo da je pristran i na štetu Hrvata.

I predsjednica Ureda Brush složila se s kardinalom Puljićem da je sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini predugo dramatično i da je sazrjelo vrijeme da se “bosansko-hercegovački državni kotač pokrene u pravome smjeru”. Predsjednica Brush je također istaknula da se mora prestati s marginalizacijom i majorizacijom hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a prvi korak u tome je uspostava legalne državne vlasti sva tri konstitutivna naroda te reorganizacija državnog Ustava od ovog sadašnjeg i nedjelotvornog u budući djelotvorni i napredni.

Pored ovoga, razgovarano je i o radu Međureligijskog vijeća BiH koje bosansko-hercegovačkim političarima može biti primjer i poticaj dijaloga i dogovora. Tri naroda, četiri religije moraju, mogu i trebaju živjeti zajedno u jednakopravnosti; zajedno izgrađivati bolju budućnost; poštivati, prihvatiti i surađivati jedni s drugima te voljeti svoju zemlju, zaključio je kardinal Puljić na kraju iscrpnog razgovora s predsjednicom Jennifer L. Brush, stoji u Priopćenju iz State Departmenta.

Susret s hrvatskim predstavnicima pri UN

U ponedjeljak 5. rujna 2011. godine, u prijepodnevnim satima, u Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila, Metoda i Rafaela u New Yorku, održan je susret kardinala Vinka Puljića s bosanskohercegovačkim i hrvatskim predstavnicima pri UN-u. Uz podijeljeni pismeni sinopsis o trenutačnom stanju u Federaciji BiH i RS-u, kardinal Puljić je izložio svoja zapažanja glede aktualnih problema koji se tiču hrvatskog katoličkog korpusa u BiH. Pored svima dobro znanog nedjelotvornog ugovora Daytona u kojemu je nužno potrebita revizija dokumenata i novi pristupi rješavanja bosanskohercegovačke situacije, jednakopravnost hrvatskog naroda je postala glavna briga oko koje se kardinal fokusirao tijekom cijeloga razgovora.

Prepolovljen broj Hrvata vjernika, ignoriranje provedbe popisa stanovništva te formalizam nedemokratskih državnih institucija prioriteti su na kojima hitno treba djelovati. Generalni konzul Republike Hrvatske gosp. Marijan Gubić zajedno s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u gosp. Rankom Vilićem podržao je kardinalovo zauzimanje za hrvatski korpus u BiH i traženju njegovih prava koja mu povijesno, zemljopisno, sociološki i politički pripadaju kao konstitutivnom, jednakopravnom, autentičnom narodu Bosne i Hercegovine. I veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u gosp. Ivan Barbalić složio se s nezavidnim položajem Hrvata u BiH i istaknuo da je za opstanak europske Bosne i Hercegovine nužni preduvjet njezina povijesna multietničnost. Aktivni član Nacionalne federacije hrvatskih Amerikanaca gosp. Paul J. Tonsetić-Kunder i fra Nikola Pašalić, župnik Hrvatske župe New York zahvalili su uzoritom kardinalu Puljiću na njegovu posjetu svjetskoj velesili i obećali svoje svesrdno zauzimanje da se stanje hrvatske komponente u BiH istinito predstavi kao jednakopravni, konstitutivni i autentični narod cijele Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima kardinal Puljić posjetio je vrhbosanske svećenike vlč. Tomu Mlakića i vlč. Ivana Lovrića u župi Navještenja, Crestwood, u državi New York. Ova dvojica vrhbosanskih svećenika nalaze se na poslijediplomskim studijima, ali i pomažu pastoralno dotičnoj župi. Uz ugodno druženje i razgovor, kardinal je susreo i župnika ove župa mons. Dennisa P. Keanea, te nakon toga krenuo prema Washingtonu, gdje ga očekuju intenzivni susreti sa raznim crkvenim i političkim predstavnicima.

Izvor: KTA

7 Comments

 1. HRVATI BOŠNJACI TREBAJU NAPRAVITI PRVO POVRATAK U SVA MJESTA IZ KOJI SU PROTJERANI OD SARAJEVA DO STOCA I OBRNUTO.UKINUTI DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM.DONJKETI ZAKONE O ZABRANI MRŽNJE PREMA DRUGOM I DRUGAČIJEM.ZAŠTITI I POTPORU PRUŽITI HRVATIMA U BOSANSKOJ POSAVINI.

 2. Vidim da na povratku rade muslimani u svih 16, a za povratak Hrvata u Posavinu nije osigurana ni prebijana marka. Kome ti šuplje uvaljuješ Prahvašu?

  • Čujem jarane da vam Zlaja osniva treći HDZ. kako ćemo se onda raspoznavat? 😉

   mogu li te zvat zelena hadezenjaro?

   p.s. hađipravašu, ni jajan iz noćne more željka malnara ti nije ravan.

   • JOSIPE, MENE PUNO NEZANIMAJU TVOJA MIŠLJENJA I KOMENTARI.KARDINALU AKO JE NEKO PUNO KRIV ZA NESTANAK HRVATA U VRBOSANSKOJ ŽUPI JE HDZ BiH i POLITIKA PODJELA U OVOJ ZEMLJI I NAŠOJ DOMOVINI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*