Puljić: Nepravda u BiH osobito je pogodila Hrvate

bkbih-hbk Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su, u zgradi Biskupskog ordinarijata u Mostaru svoje 48. redovno zasjedanje koje će trajati do 18. ožujka. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te biskup hvarsko-bračko-viški mons. Slobodan Štambuk kao delegat Hrvatske biskupske konferencije i biskup kotorski mons. Ilija Janjić u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. Tijekom zasjedanja s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico.
Riječi dobrodošlice i pozdrava svima uputio je domaćin zasjedanja mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i dopredsjednik BK BiH.
U svoj uvodnoj riječ kardinal Puljić je pozdravio sve sudionike zasjedanja, a osobito biskupe goste iz Hvara i Kotora te zahvalio biskupu Periću za gostoprimstvo. Ukratko se osvrnuo i na dnevni red zasjedanja istaknuvši da će najviše vremena biti posvećeno godišnjim izvješćima raznih tijela BK BiH. Podsjetio je i na imenovanje mons. dr. Želimira Puljića zadarskim nadbiskupom te mu odmah na početku zasjedanja u ime biskupa BK BiH uputio čestitku kao i novoimenovanom biskupu u Celju mons. dr. Stanislavu Lipovšeku.
Kardinal Puljić je podsjetio i na razorne potrese koji su pogodili Haiti i Čile ističući da su biskupijske zajednice u BiH organizirale karitativne akcije za pomoć Haitiju gdje je stradao jako velik broj osoba. Iskoristio je prigodu i da zahvali krajevnoj Crkvi u Hrvatskoj i svima ljudima dobre volje koji su sudjelovali u obilježavanju Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH. Osvrćući se na trenutno stanje u BiH, kardinal Puljić je kazao da se trenutna politička situacija ne rješava s ciljem ispravljanja nepravde, koja je na osobit način pogodila Hrvate kao najmalobrojniji naroda u BiH, a koji su većina katolici. Podsjetio je i da se stalno odgađa donošenje zakona o denacionalizaciji te da bi zakon, koji je pripravljen, nanio novu zakonsku nepravdu prema vlasnicima čija je imovina otuđena. „Ne možemo ostati nijemi pred pojavom agresivnosti pojedinaca u obitelji, na ulici, školi, kao i u medijima. Uzroci te agresivnosti su brojni, a rješavanju tog pitanja ne pristupa se ozbiljno ni kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji kao ni kada se radi o agresivnosti riječju ili čak oružjem. Zabrinuti smo nemoralom koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada se radi o nasilju prema slabijem spolu ili djeci. Također smo zabrinuti pojavom depresije i suicida, o čemu vlasti vrlo malo vode računa, a ni mediji ne daju dovoljan doprinos na ozdravljanju javnog mnijenja i ne promiču dovoljno ljubavi prema životu i nadu za život“, kazao je kardinal Puljić.
Pozdrave biskupa Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom mons. dr. Marinom Srakićem, nadbiskupom osječko-đakovačkim, prenio je biskup Štambuk. „Želim istaknuti i posvjedočiti bliskost s vama, braćo biskupi BK BiH, osobito u vašim plemenitim traženjima za dobro Crkve i naroda u BiH. Dolazim ovdje nakon Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koji je bio organiziran na treću nedjelju u korizmi na terenu HBK. Taj Tjedan pomaže razvijanju osjećaja potrebite solidarnosti, osjećaja za naš narod u državi BiH kao i potrebu pomaganja u materijalnim dobrima i potrebu molitve za braću koja su potrebna naše pažnje i pomoći“, kazao je biskup Štambuk koji je, u vezi s prijedlogom izmjena zakona o prebivalištu u RH, istaknuo kako bi volio da se nađe prikladno rješenje „po kojem nitko neće biti riješen svojeg stava i svojeg državljanstva“. Pozdravljajući biskupa Perića kao domaćina, biskup Štambuk mu je izrazio suosjećanje u odnosu na problem zvan „Međugorje“ o čemu „neke naše (dnevne) novine pišu, ali polovično i s neskrivenim svrstavanjem protiv domaćeg biskupa“. Osvrnuo se i na neka važnija događanja na teritoriju HBK od osnivanja dviju novih biskupija – Sisačke i Bjelovarsko-križevačke i imenovanja novog generalnog tajnika preko priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, 8. i 9. svibnja ove godine u Zadru do iznenadne smrti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe i imenovanja njegova nasljednika.
Biskup Janjić je izrazio radost što je ponovno s biskupima BK BiH i što može prenijeti pozdrave biskupa Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda koju predstavlja. „Pun sam divljenja, dragi predvoditelji Božjeg puka u meni miloj Bosni i Hercegovini, za vaše junačko svjedočenje pred vlastima dezorijentirane rascjepkane zemlje, za junačko držanje pred nemoćnom Europom. Sivilo vremena trebalo bi zaboraviti i okrenuti se prema svijetlijoj budućnosti u čemu vam svoju solidarnost pruža Crkva u Hrvata, ali podršku ne dobivate od vođa našeg hrvtaskog naroda koji svojim postupcima kao da žele pospješiti iseljavanje ostatka ostataka iz BiH“, kazao je biskup Janjić koji je potom izvijestio o stanju mjesnih Crkava u Srbji, Makedniji, Kosovu te osobito u Crnoj Gori koja je u osobi apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Alessandra D’Errica dobila svog nerezidentnog apostolskog nuncija. Podsjetio je i na svečanu proslavu 1200. obljetnice moćiju sv. Tripuna te iznio prijedlog pojednih vjernika da se na teritoriju BiH izgradi jedna crkva posvećena sv. Tripunu. [KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*