Pupovac: Jospović skreće udesno, napada me jer nisam došao na proslavu akcije “Oluja”

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u razgovoru za srpski dnevni list Danas da ga hrvatski predsjednik Ivo Josipović napada jer je odbio Josipovićev poziv da ove godine dođe u Knin na proslavu akcije “Oluja”.

“Moje odbijanje da dođem na proslavu ‘Oluje’, što od mene dosad nije tražio nijedan hrvatski predsjednik i premijer, svakako je jedan od razloga što je predsjednik Josipović odlučio pokrenuti kampanju protiv mene i optužiti me da ja i nisam toliki zagovaratelj pomirenja između Hrvata i Srba jer na mnogim mjestima ‘održavam međuetničke tenzije niskog intenziteta'”, rekao je Pupovac u interviewu za današnji broj Danasa.

Pupovac je ocijenio kako Josipovićeva izjava da dolazak Veljka Džakule u Knin znači da su Srbi priznali hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu te time prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu “predstavlja vrlo opasan način potvrđivanja državljanske lojalnosti”.

“Predsjedniku očito nije dovoljno što sam kao narodni zastupnik u četvrtom mandatu prisegao na Ustav Hrvatske, što je kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora predstavljam u svijetu i što svakodnevno inzistiram na važenju njezina Ustava i zakona za sve njezine građane, pa i građane srpske nacionalnosti”, kazao je Pupovac.

Optužio je Josipovića da se u posljednjih nešto više od godinu dana počeo “pomicati udesno” navevši da je lani odbio doći u Jadovno, gdje je trebao komemorirati zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, čiji preci su ubijeni u tom logoru smrti. Također, Josipović se ni prošle niti ove godine nije odazvao pozivu na komemoraciju srpskim žrtvama u Glini, kao ni pozivu na obilježavanje 27. kolovoza, Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, dodao je Pupovac.

S druge strane, Pupovac ocjenjuje da su odnosi s hrvatskom Vladom “vrlo partnerski i to se partnerstvo sve više razvija”. Još treba riješiti značajan broj pitanja važnih za položaj Srba u Hrvatskoj, od suđenja za ratne zločine do imovinskih i povratničkih problema, kao i statusa srpskih manjinskih institucija i načina biranja srpskih predstavnika u Saboru.

Za rješavanje većine tih pitanja potrebna su financijska sredstva, kaže Pupovac koji se boji da Josipovićev napad i “posve neosnovane optužbe za financijske malverzacije” u organizacijama poput SNV-a može proizvesti dodatne animozitete prema Srbima u uvjetima sve veće neimaštine i financijskih teškoća. Utoliko je predsjednikov napad na nas štetan i može dovesti u pitanje ispunjavanje obaveza Hrvatske sadržanih u monitoringu pristupanja EU-u, dodao je Pupovac.

Ustvrdio je i kako ga nakon Josipovićevih istupa nije kontaktirao niti podržao nitko iz vlasti u Srbiji. SNV i ja čestitali smo kako novoizabranom predsjedniku Nikoliću tako i novoizabranom premijeru Dačiću, poželjeli im uspjeh u radu i izrazili spremnost na suradnju u interesu Srba u Hrvatskoj i odnosa između Hrvatske i Srbije, rekao je.

Za to vrijeme Veljko Džakula izjavljuje da za svoje djelovanje ima podršku predsjednika Nikolića, kaže Pupovac i ističe kako mu je “teško povjerovati da bi to mogla biti istina”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*