Pupovac: Presuda generalima Srbe je podsjetila na najgora iskustva iz rata

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču je “Srbe u Hrvatskoj još jednom podsjetila na najgora iskustva prema njima počinjenog zločina u ratu 1995, ali i u ratu 1991/92.”, napisao je Milorad Pupovac u autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj Politici.

“Neki kažu da su time još jednom kažnjeni. To tek treba vidjeti da li su kažnjeni oni ili oni koji su je doživjeli kao još jedno oslobođenje. Bilo kako bilo, u mjeri u kojoj to budu mogli, Srbi u Hrvatskoj bi trebali pomoći da jedno od toga izađe na vidjelo, jer i o tome ovisi njihova budućnost”, piše Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Ističe da “budućnosti Srba danas, kada sve podsjeća na ratne devedesete, u Hrvatskoj ovisi u prvom redu od jačanju njihove institucionalne, razvojne i identitetske politike”.

Danas u Hrvatskoj živi izimeđu 200.000 i 250.000 Srba i to u tri dominantna područja: reintegriranom području istočne Slavonije u kojem su za sada zajednice najodrživije, područjima preko kojih su prošli Bljesak i Oluja i u koja su se uz sve otpore i teškoće izbjegli Srbi vraćali i područja velikih i većih gradova kroz koje su 1991/92. prošle neimenovane i još nedovoljno raspravljene operacije čišćenja Srba, napisao je Pupovac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*