Pupovac: Srbija i Hrvatska se trebaju distancirati od međusobnih tužbi za genocid

Predsjednik Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac pozvao je predsjednike Srbije i Hrvatske Tomislava Nikolića i Ivu Josipovića da prevladaju nesporazume i “prijeđu u sferu državničke odgovornosti”.

Pupovac je za nedavni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji rekao da prekida zastoj u odnosima dviju država.

“Mislim da je za odnose dviju država, a posebno za odnose u regiji, izuzetno važno da dvojica predsjednika izađu iz te vrste biografsko-retoričkih međusobnih odnosa i pređu u sferu državničke odgovornosti za odnose među državama i za odnose u regiji”, rekao je Pupovac u emisiji “Stav Srbije” beogradske TV postaje “Prva”, gostujući posredstvom video linka iz Zagreba.

Pupovac drži da je posjet premijera Hrvatske Zorana Milanovića u srijedu Beogradu dobar za međudržavne odnose, jer prekida zastoj u odnosima dviju država do kojeg je došlo. “Postoje šanse da se sada odnosi vrate u radnu atmosferu, što je važno, a tiče se i Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj”,ocijenio je Pupovac.

Stajalište predsjednika SNV-a je da u komunikaciji na državnoj razini između Srbije i Hrvatske treba održati kontinuitet i da promjene vlasti u bilo kojoj od dviju zemalja ne smiju prekidati odnose Beograda i Zagreba. Pupovac je sugerirao da se i Srbija i Hrvatska distanciraju od međusobnih tužbi za genocid, za koje je rekao da su dokaz neeuropskog ponašanja i “sramota i za Hrvatsku i za Srbiju”.

“To je nešto čega se odgovorne hrvatske i srpske politike moraju osloboditi”, rekao je Pupovac i ocijenio da, nakon sastanka dvojice premijera, hrvatskog Zorana Milanovića i srbijanskog Ivice Dačića, sad i predsjednici država mogu, svatko na svoj način, “pridonijeti da se nađe sporazum oko te dvije tužbe”. Komentirajući nesporazume na liniji Nikolić-Josipović, Pupovac je ocijenio da to nije razlog za ozbiljnije probleme u odnosima dviju država, već da su u pitanju “političke biografije i kalkulacije” dvojice predsjednika.

“U ovim odnosima ne vidim nikakve ozbiljnije političke razloge osim neke vrste držanja zatočeničkog položaja i Hrvatske i Srbije zbog različitih političkih biografija i kalkulacija ‘kako će javnost doživjeti’ i ‘što je bolje i što donosi više poena – da li je bolje se sresti ili ne sresti'”, prokomentirao je Pupovac i ocijenio da se “politika 90-ih, zapravo, reflektira kroz stanje odnosa Nikolića i Josipovića”.

Pupovac je ukazao i da je u hrvatskoj javnosti i dalje prisutan antisrpski stav, što nepovoljno utječe na položaj srpske manjine. “Biti Srbin u Hrvatskoj u proteklih 20 godina je bilo zaista izrazito teško. Dio te težine i dalje se osjeća u različitim područjima Hrvatske”, kazao je Pupovac, pozvajući da se takva praksa prekine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*