Purda će sigurno tražiti naknadu štete za neosnovano lišenje slobode

Hrvatski branitelj iz Vukovara Tihomir Purda, koji je na temelju međunarodne tjeralice što ju je za njim raspisala Srbija početkom godine proveo 57 dana u pritvoru u BiH, sasvim će sigurno tražiti naknadu štete za neosnovano lišenje slobode. To je Vjesniku potvrdio njegov odvjetnik iz Mostara Josip Muselimović, dodajući da će naknadu štete prvo tražiti mirnim putem, u izvansudskom postupku. Ako se nadležna ministarstva u roku 30 dana ne izjasne o njihovu prijedlogu, tada će podići tužbu.

Hoće li zahtjev za naknadu štete i eventualna tužba ići protiv Srbije, BiH ili protiv obje zemlje ‘u paketu’, tek trebaju odlučiti, kao i o kolikom će iznosu tražene naknade štete biti riječ.

»Sada prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju. Kada to obavimo, uputit ćemo prvo ministarstvima zahtjev za naknadu štete mirnim putem. No, još postoji dilema hoćemo li ići protiv Srbije, BiH ili obiju zemalja«, kazao je Vjesniku odvjetnik Muselimović.

Naime, činjenica je da je Purda proveo 57 dana u pritvoru u BiH, no isto tako je činjenica i da je u BiH uhićen i pritvoren na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Srbija.

»Dakle, tu se BiH, praktično, pojavila samo kao servis koji je radio na temelju međunarodne tjeralice. Još smo u razmatranju, i kada prikupimo svu potrebnu dokumentaciju, tada ćemo odlučiti od koje ćemo zemlje zatražiti naknadu štete«, objasnio je Muselimović.

No, istaknuo je, sasvim sigurno ići će sa zahtjevom, a ako slučaj ne riješe mirnim putem i u roku 30 dana, tada definitivno idu s tužbom.

Odvjetnik Muselimović nije htio precizirati iznos koji će Tihomir Purda tražiti za naknadu štete. Međutim, kaže da je u praksi, primjerice, kod izvansudskih nagodbi u BiH iznos za naknadu štete u ovakvim slučajevima na simboličnoj razini i kreće se oko 100 konvertibilnih maraka za dan proveden u pritvoru.

Taj se iznos povećava ako osoba, koja je neosnovano bila lišena slobode, iz pritvoreničkih dana ‘vuče’ neke zdravstvene ili psihičke tegobe. »Upravo zato ne želim spekulirati o iznosu koji ćemo tražiti, jer prvo trebam pregledati svu dokumentaciju«, kazao je Muselimović.

Podsjetimo, Tihomir Purda uhićen je 5. siječnja u Bosni i Hercegovini na graničnom prijelazu u Orašju, kad je u BiH pokušao ući kao suputnik u osobnom automobilu. Uhićen je na temelju Interpolove tjeralice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Ubrzo je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, a potom u Zenicu. U pritvoru je proveo ukupno 57 dana.

Početkom ožujka iz Srbije je stigla dokumentacija višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje, nakon čega je pušten iz pritvora.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*