Purda se brani šutnjom, Srbija zatražila izručenje vukovarskog branitelja

U Tužiteljstvo BiH je u petak, nakon zahtjeva iz Republike Hrvatske, priveden Tihomir Purda, koji je odbio dati iskaz i odlučio se braniti šutnjom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pojašnjava se kako je, postupajući po zahtjevu za pravnu pomoć, pristiglom iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, u petak u 12 sati, radi saslušanja po zahtjevu iz Hrvatske, u Tužiteljstvo BiH priveden Purda Tihomir.

On je, u nazočnosti njegove odvjetnice, izjavio da ne želi dati iskaz na okolnosti koje je u zahtjevu od 19. siječnja 2011. godine, dostavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Sukladno Memorandumu o suradnji, nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenog, dokumentacija o navedenom, će biti dostavljena Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Cijeli dalji postupak vezan za zahtjeve za ekstradiciju u nadležnosti je Suda BiH.

Purdi je, inače, produžen ekstradicijski pritvor u BiH na temelju zahtjeva koji je uputila Srbija koja je zatražila njegovo izručenje.

– Srbija je u četvrtak posredstvom Ministarstva pravosuđa proslijedila zahtjev da se produži ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi do maksimalnog roka od četrdeset dana. Taj zahtjev je upućen kako bi se omogućilo Srbiji da dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinom izručenju, kazala je glasnogovornica suda Selma Hadžić.

Rekla je i da je sud prihvatio zahtjev Srbije te je Purdi produžen pritvor u kojem se nalazi od 5. siječnja kada je po srpskoj tjeralici uhićen u BiH na graničnom prijelazu Orašje. Tada mu je određen ekstradicijski pritvor od 18 dana, a on je sada još produžen za još 22 dana, koliko najviše može trajati.  Purda će automatski biti pušten na slobodu, ako do 12. veljače Srbija ne dostavi dokumentaciju.

Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić u petak je izjavio da je Srbija uputila zahtjev BiH za izručenje Tihomira Purde, nakon što je hrvatsko Državno odvjetništvo odbacilo optužbe protiv njega, piše B92.

Vekarić je dodao da srpsko tužiteljstvo sa žaljenjem prihvaća odluku osječkog Državnog odvjetništva.

– Ono što je važno reći je da smo mi u potpunosti ispoštovali dogovor iz Zagreba postignut prošlog tjedna. Dostavili smo popis o kojem je bilo riječi te smo čekali određeni rok kako je dogovoreno s Državnim odvjetništvo da se on izjasni o predmetu Purda, kazao je Vekarić.

Pozvao je sve organizacije da prate suđenje u slučaju Purda, ako on bude izručen Srbiji te dodao da garantiraju svim osumnjičenicima da će imati pravedan postupak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*