Pusić: Hrvatski član Predsjedništva BiH mora imati većinsku podršku Hrvata u BiH

Sve je manje zdravog razuma na političkoj pozornici Bosne i Hercegovine. Dok je potpisivan prije 15 godine, Daytonski je sporazum bio spas za BiH, stao je rat. Danas je Dayton povod za institucionalne blokade. Naime, SDA pokušava uspostaviti vlast bez hrvatskih izbornih pobjednika. Unatoč povjerenju 90 posto birača Čovićevu i Ljubićevu HDZ-u, vlast u BiH formiraju SDA i SDP, koji su smokvin list za Hrvate našli u HSP-u i stranci Lijanovića. Uspostavlja se vlast bez izbornih pobjednika, javila je Hrvatska televizija.

Ovaj pokušaj majorizacije Hrvata osuđuje i Milorad Dodik. Inicijativu SDA naziva iluzijom.

Zastupnički dom Parlamenta BiH još nije konstituiran, pregovori su prijeko potrebni. Politička kriza u BiH pogubna je za Hrvate, smatraju analitičari. Ključno je promijeniti Ustav i izborni zakon, koji idu na štetu Hrvata, a imaju uporište u Daytonskom sporazumu.

O politici Hrvatske prema BiH u Dnevniku 3 govorila je Vesna Pusić, predsjednica saborskog Odbora za praćenje pregovora s EU-om i predsjednica Kluba HNS-a u Saboru.

Vesna Pusić rekla je kako pravo predstavništvo Hrvata trenutno u BiH ne postoji. Istaknula je kako je Komšić izabran zahvaljujući “rupi u zakonu”.

Upitana ima li sadašnji ustroj BiH budućnost Pusić je kazala:

– Pa, očito  je došlo do blokade, samo kad pogledate da svaki deseti zakon u Parlamentu prođe, ostali su blokirani. Ovi ustroj je prošao svoju upotrebljivost i korisnost.

Pusić je rekla kako je potreban novi ustroj koji će biti prihvaćen od svih. Na upit je li riješenje hrvatski entitet, Pusić je kazla:

– Bila sam jako protiv cementiranja RS, u ono davno vrijeme, danas je, međutim ona politička činjenica, bila sam i protiv stvaranja tih entiteta. Međutim u ovim uvijetima Hrvati nemaju temelj za svoj politički utjecaj. Nisam zagovornik da se svatko zabije u svoju busiju, ali moramo početi od onog što je sada, a to nije dobro. Svi moraju imati jednaku startnu poziciju, a također, moraju postojati ti zalozi budućnosti da BiH jednog dana može postati građanska dražava, ali ne građanska država na prevaru, da se tvrdi da je građanska država, a da se svi ponašaju tako da se etnički svrstavaju, kazala je Pusić.

Na upit je li izbor Komšića, jedna velika prevara, Pusić je kazala:

– Smatrala sam da je dobro što je izabran, u prvom mandatu, jer je on jedan pristojan čovjek. Samtrala sam da on svoj prvi mandat može iskoristiti da se približi svim Hrvatima i proizvede se u njihovog stvarnog predstavnika. Međutim, to se nije dogodilo. I ova situacija u kojoj koristite rupe u zakonu ili u sustavu da bi ste ljudima nametnuli nekoga koga oni nisu izabrali, bez obzira što se ja s Komšićem, daleko više slažem nego s Čovićem i Ljubićem politički gledano, nije dobra. Hrvatski član Predsjedništva BiH mora imati većinsku podršku Hrvata u BiH, kao što srpski ili bošnjački član Predsjedništva mora imati većinsku potporu Srba, odnosno Bošnjaka, dok god po etničkim grupama postoje članovi Predsjedništva, rekla je Pusić, te dodala:

– Ova ekipa (očito aludirajući na lidere dva HDZ-a) isto nije leadership Hrvata u BiH. Mislim da je tu potrebna jedna nova generacija, koja će razumijeti da je interes Hrvata, interes BiH, u budućnosti, a ne u prošlosti. Ja mislim da je u mogućnosti Hrvata u BiH da bitno sudjeluju u vođenju europskog procesa, kazala je Pusić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*