Pusić ponovila prijedlog o pet entiteta u BiH, od čega tri većinski etnička

Neriješena pitanja sa Srbijom treba pokušati riješiti dogovorom, a ne stalno živjeti u sjeni sukoba niskog intenziteta bez pravoga rješavanja problema, ponovila je svoj stav buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić prilikom gostovanja u utorak u HTV-ovom Dnevniku 3.

Na upit hoće li Hrvatska povući tužbu za genocid, buduća šefica diplomacije kazala je ‘sigurno ne na prvu loptu’. ‘Cijela ideja je da se riješe preostala pitanja iz rata, dakle, nestali, opljačkana imovina te procesuiranje osumnjičenih i optuženih za ratne zločine. Nadam se da se to može riješiti dogovorom i na nama je da to vidimo ima li za time volje, a to je naravno i pitanje sposobnosti i umješnosti s hrvatske strane da se nađe partnera sa srpske strane. Ako nema, onda nema’, kazala je Pusić.

Gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, on je komentirala i zahtjeve za zabranom slavljena Oluje, kazavši da ‘neke stvari koje papir podnosi, a papir podnosi svašta, poput srpskih zahtjeva za zabranom obilježavanja Oluje, uopće nisu na dnevnom redu kao tema, niti to netko može presuditi ili zahtijevati’.

Međutim, njen je stav oko razmatranja tužbe za genocid u međuvremenu očekivano izazvao reakcije, naime, predsjednica HDZ-a i tehnička premijerka Jadranka Kosor, na čijoj su strani i branitelji, zaprijetila je ako se od tužbe odustane, kazavši: ‘Ako bi to nova vlada pokušala učiniti, mi smo dakako pripremni na druge političke, mjere i politički odgovor. Na Hrvatsku je izvedena agresija, nije bilo građanskog rata, a ključ rješavanja sudbine nestalih u Beogradu je, u arhivima JNA’.

Upitana za politiku nove Vlade prema BiH, Pusić je naglasila: ‘BiH je za nas važna zemlja za stabilnost Hrvatske i cijele regije, a naša će politika u prvom redu biti politika bez fige u džepu, dakle, ne jedno govorimo, a zapravo drugo ispod žita radimo. Mi zaista mislimo da BiH treba opstati kao država i da Hrvati trebaju biti ravnopravni i smatramo da ne može biti tabu tema. Treba biti moguće sve različite prijedloge staviti na dnevni red. Hrvatska nikad više neće pokušati, niti će moći, niti će htjeti nametati BiH bilo kakvo rješenje’. Pusić je ponovila da je ‘njezin prijedlog bio pet entiteta, od čega tri većinski etnička, a dva građanska kao neki zalog budućnosti, ali i istaknula da i to treba moći biti za stolom’. (Tportal)

11 Comments

 1. Idealno rješenje za BiH je ustavno uređenje BiH slično Švicarskoj. BiH bi trebala biti savezna država sastavljena od 10 kantona, od kojih bi svaki od tri konstitutivna naroda bio većinski u 3 kantona, dok bi 10. savezna jedinica bila Sarajevo Disatikt (šire područje grada Sarajeva), u kojem ni jedan od konstitutivnih naroda ne bi imao dominacije, odnosno ne više od 40%, niti manje od 20% predstavnika u tijelima vlasti i drugim institucijama. Bošnjački kantoni bili bi: Unsko-Sanski, Tuzlanski i Srednjobosanski, Srpski kiantoni bili bi Banjalučki, Sembersko-podrinjski i Trebinjski, a hrvatski kantoni bili bi Bosansko-Posavski, Lašvansko-lepenački i Herceg-bosanski. Ključne pozicije, Dom naroda državnog parlamenta i Ustavni sud popunjavali bi se po načelu pariteta, dok bi sve ostale institucije države, entiteta i njihovih nižih jedinica odražavale nacionalnu strukturu njihovog stanovništva po popisu iz 1991. god. do konačne provedbe Aneksa VII. Općeg okvirnog sporazuma, a nakon toga po zadnjem popisu stanovništva, s time da bi se u svim tim institucijama morala osigurati minimalna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Nacionalna struktura predstavničkih tijela na svim razinama unaprijed bi bila određena ustavima, statutima i zakonom, a ključne bi se pozicije popunjavale po načelu mandatne rotacije po nacionalnom ključu. Biračko pravo (aktivno i pasivno) vezalo bi se uz nacionalnu pripadnost, odnosno opredijeljenost birača (svaki bi građanin sa općim biračkim pravom mogao birati i biti biran ili imenovan samo na pozicije iz kvote svog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih).Jedino bi takvo rješenje bilo pravedno i održivo.

 2. Ban Posavski Vec su pricali o ovom ideju . to je Plan Owen taj al nije moguce.

  Pa Pogledaj istovremeno, Svi bi imali 3 kantone ove kantone. Al Muslimani si najveci narod u BIH sto ce tice populacije dok hrvati su najmanje. Gdje je ovdje logika?

  Kao danas srbi imaju 49 % teritorije al njih ima oko 35 % u BIH….

  • Hrvati nai manji. Zasto muslimani (takozvani bosnjaci). Ti bosnjaci oni su protjerali ili ubili preko 130 tisuca, smanjili nartalitet za 50 tisuca.Republika Karazica je protjerala i unistila preko 250 tisuca, smanjili nartalitet za70 tisuca. Muslimanski politicari i vjerski lideri planski Hrvate unistavaju. Ako to Hrvatski politicari ne vide ili su ludi ili pokvareni.Ta krvava drama bosnjacko/srpski naom da Hrvate unista. Zloglasna Otomanska okupacija izvrsilaja genocid po razlicitim narodima.

   • Hajde ba ne seri hajvane Najveci Genocid u Bosni je napravljen nad Muslimanima i dan danas je tako bez oruzja ali ti neces da vidis jer si u drugom svijetu, jer za tebe samo postoji hrvatska politika i ideologija. I ta ideologija je ideologija unistavanje Muslimanskog naroda u BIH. To vazi i za srpsku ideologiju.

    Al ti naravno neces da vidis to jer si fasist i islamofob.

    • Ja pitam bosanske muslimane. Zasto ne zele popis stanovnistva. Rece mi prijatelj, oni ne zele zbog zlocina koji su napravili. Oni ne zele da se ne vidi laz. Da svjet koji tu drzavu podrzavaju ne vida koje najvise stradao u posljesnjem sukobu. Oni ne zele da se cuje prava istina koje u ovom sukobu naj vise stradao.

     • kao prvo nisam tvoj prijatelj. Nisi ni ti moj. Nemam nacionalisti i fasisti kao prijatelji.

      Drugo, jer ti treba napisati sve srpske zlocine nad Muslimanima.
      Prijedor, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Bijeljina, Foca, Sarajevo, Visegrad, B.Samac, Rogatica, Han Pijesak itd itd. Al sta su Muslimani napravili taj reci. Mozda Izmisljeni zlocini kao Oric ili Dudakovic na ovaj nacin srbe puno glume. Al da i ne pricas o zlocina od HVO nad Muslimane. Mostar, Vitez posebno Ahmici, Prozor, Kiseljak itd. Mislim da ne treba i dalje ici.

      Eto sto ce blagdan tice, ja ne zelim te Sretan Bozic jer za mene nema smisla da se cestita Blagdana jednog ustasa kao ti !

 3. R.S. je garant opstanka hrvata Hercegovaca.Srbi su nam dali presjednika Čovića,udrugu CL od Pločkinića i portal Poskok.Pa šta što se finansiraju sa budžeta RS.I jesu Srpska udruga i Srpski portal.I vi Bane ste Srbin katolocke vjere samo još ne znate.

 4. Protiv smo podjele jer Hrvati u manjinskim sredinama ostati po strani entiteta.Riješiti status Hrvata Sarajeva Tuzle Zenice i napraviti jednakopravnost Hrvata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.Izgleda da Hrvati Sarajeva Tuzle Zenice postaju ljudi drugog ili trećeg reda u svojoj domovini.Hrvati traže pravo na tv kanal na hrvatskom jeziku pravo na maternji jezik u školama i srednjim školama na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.Tražimo zapošljavanje mladeži u tvrtkama iz Hrvatske.Pomoć u povratku Hrvata Bosanske Posavine.

 5. Pa, koliko zna, HSP BiH je sada vladajuca stranka. Sto se onda ceka? Uspostavite ravnopravnost, TV kanal itd.!

  • Budi siguran da će Hr. kanal biti uspostavljen jer HSP vlada.Čović je imao 20 godina pa nije htio,pardon mogao.Jossko, zar si slijep pa ne vidiš da 20 godina pričaju istu priču.Ono “glupi Bosanac” više nije aktuelno.Točno je sada ” glupi Hercegovac”.20 puta stajete na iste grablje.Uključite taj mozak.

 6. Pusic nema pravo da se mijesa u unutrasnju politiku BiH. Ona moze prdelagati u Hrvtaskoj sta hoce, a BiH nema prava glasa. Nek podjeli Hrvatsku u distrikte i entitete da vidimo primjer po cemu je to dorbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*