Pusić: Ravnopravnost Hrvata u BiH samo je trik

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU Vesna Pusić izjavila je da je ravnopravnost Hrvata u BiH samo trik.

– Trik je formalna jednakost, a faktička je marginalizirnost, rekla je Pusićeva za sarajevsko Oslobođenje, dodavši da je trik i to što je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima.

Ona smatra da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi, ako dođe u poziciju da mora birati između EU i RS uvijek izabrati RS, posljedica odnosa u BiH.

– Ako mora birati između osjećaja sigurnosti, uticaja Srba u BiH i EU, on će izabrati sigurnost i uticaj Srba ispred EU. Ne treba ga tjerati u tu dilemu, istaknula je Pusićeva.

Prema njezinim riječima, BiH mora biti država u kojoj se, za početak, svi narodi osjećaju da mogu biti to što jesu, da imaju određenu sigurnost i politički utjecaj a da istovremeno mogu biti i EU i u EU.

– Dakle, čim postavite dilemu ili jasan srpski identitet ili hrvatski identitet, ili EU, u ovim uvjetima uvijek ćete dobiti odgovor kao što je Dodikov, zaključila je Pusićeva.

Ona je ocijenila da je hrvatsko društvo apsolutno spremno na promjene koje podrazumijeva članstvo u EU i dodala da Hrvatska ima najupotrebljivije iskustvo za zemlje iz područja kada je u pitanju proces pristupanja EU.

2 Comments

  1. TVOJA IZJAVA JE SAMO PREDIZBORNI TRIK–AKO MISLIS DA KLON KOMSIC NIJE PREDSTAVNIK HRVATA BIH–ZASTO TI GA BANSKI DVORI PRIMAJU?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*