Pusić: Srbi imaju RS, Bošnjaci brojnost, a Hrvati nemaju nikakav temelj političkog utjecaja

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je za beogradski Novi Magazin od četvrtka kako je interes svih u susjedstvu da Bosna i Hercegovina bude stabilna, s ciljem da ona kao država može realno opstati bez pritiska izvana.

U razgovoru za najnovije izdanje toga tjednika ona je ocjenila da je Daytonski sporazum bio intervencija u trenutku najgoreg rata, ali se kao model za izgradnju države pokazao upitnim. Prošlo je, kako kaže, toliko godina od rata u BiH i zapravo cijelo vrijeme vlada atmosfera odsustva rata, ali ne pravog mira i prave strategije razvoja.

Hrvati su, po njezinim riječima, iz niza razloga zapravo u poziciji da nemaju pravi temelj utjecaja. Za Srbe to Republika Srpska koja je, kako kaže, “što god mi mislili o njoj, dobro organizirana”, za Bošnjake je temelj utjecaja njihova brojnost, a Hrvati nemaju nikakav temelj političkog utjecaja.

“Ako politički imamo čistu savjest u odnosu na posljednje 20-22 godine BiH, onda možemo i moramo biti spremni sjesti za stol i vidjeti koje su sve moguće opcije. Cilj je da BiH kao država može realno opstati bez ikakvoga pritiska izvana i da ljudi koji su građani BiH danas imaju motivaciju ostati ondje”, tvrdi Pusić.

Interes svih u susjedstvu da se dođe do oblika odnosa u kojemu bi BiH ostala zemlja svojih triju naroda koji imaju perspektivu da tu zemlju mogu izgraditi kao stabilnu, ravnopravno u smislu da svatko osjeća da ima neki temelj utjecaja.

Dodala je da Hrvatska sada ima iskustvo u izgradnji institucija koje može pomoći BiH, te kako smatra da je prvi korak članstvo u NATO-u, kao jedna vrsta stabiliziranja institucija.

Upitana hoće li Hrvatska sada, nakon vladavine HDZ-a, mijenjati politiku prema BiH, Pusić je izjavila kako će se mijenjati utoliko što će Hrvatska imati politiku prema BiH.

“Prvo, hrvatska, a i politika svih susjeda prema BiH, ne može biti da jedno govoriš da radiš, a zapravo radiš drugo. Zatim, ne može biti politike bilo kakvih nametanja. Treće, ja mislim da je Hrvatska apsolutno svjesna toga da je funkcionirajuća BiH kao država bitni preduvjet za stabilnost u regiji, dakle i za hrvatsku stabilnost”, istaknula je hrvatska ministrica.

“Počinjemo od uvažavanja institucija BiH”, rekla je Pusić te podsjetila kako je u ovom trenutku etničko zastupanje glavno načelo u BiH te dodaje kako ona nije zagovornik velike etničke reprezentacije ali da, ako je to polazište, smatra da sva tri naroda moraju imati jednaki tretman i biti na isti način predstavljeni.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, Pusić kaže kako Hrvatska neće blokirati srbijanski put ka EU te da dvije zemlje moraju bilateralno riješiti probleme koje imaju. Kada je riječ o povlačenju međusobnih tužbi dvije zemlje za genocid, ministrica je izjavila da, ako su Hrvatska i Srbija u stanju međudržavnim dogovorom riješiti pitanje optuženih za ratne zločine, nestalih i opljačkane imovine, onda mogu to pitanje staviti na dnevni red pa početi razgovarati o toj mogućnosti.

“Ako nismo, onda ne možemo ni razgovarati o toj mogućnosti”, rekla je Vesna Pusić.

9 Comments

 1. Hrvati moraju prihvatiti da žive u Bosni i Hercegovini svojoj domovini i odustati od podjele zemlje.Gospođo Pusić loša i katastrofalna politika HDZ BiH je dovela do nestanka 2/3 Hrvata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.Zašto malo više pomognete i Hrvate na manjinskim djelovima Bosne i Hercegovine i nisu Hrvati samo u Hercegovini i žive u Sarajevu Tuzli Zenici Banja Luci….itd.Malo razmislite o ukidanju entiteta.

  • svi ti dijelovi/gradovi BiH koje ti nabroja nisu bili uključeni u sukobe tzv. ABiH i HVO-a. Kako to da je Hrvata u Sarajevu ima samo u tragovima? Kako to da su Hrvati nestali sa onih područja u kojima ni Tuđman ni hercegovci nisu imali apsolutno nikakvog političkog utjecaja?

   Šuplja ti je priča hađipravašu.

   • Josip, pa pozvo ih Tudzman da dodu u kamenjar. Nisi cuo za “humano” preseljenje. To je njegova izmisljotina. Koliko je humano, vidi se da vas nema vise na cijeloj BiH, narocito kod Dodika. Zato Pravas ima pravo, razmislite malo o ukidanju toreva.

    • Pozivam te i ja u kamenjar. Ajde preseli se. 😀 😀 😀

     Rekao je Einstein da je ljudska glupost neograničena…

 2. Dok svi ne prihvate da su Hrvati ravnopravan narod u BiH te da moraju imati sve sto imaju i drugi pa bio to entitet ili bilo sto drugo ova drzava ce samo nastaviti nazadovati prema 14 stoljecu !

 3. nema prihvatanje nista, jer vi bi nas unistili kao u 1992 godina da bi napravili “krscanska” BIH, na steta Islama i Muslimana.

  • Politika Slobodana Milosevica dovela do krvavog sukoba i unistila bivsu drzavu.Muslimanska politika ona sama radi na unistenju Bosne i Hercegovine.Prije Turske invazije u bosni nije bilo muslimana.Islom je silom nametnut u bosni.

  • Pronađi dokument na internetu iz 1992. gdje glavni štab tzv. ABiH izdaje naređenje svim jedinicama o obustavi djelovanja prema srpskim postrojbama. Dakle, govorimo o 1992. godini.

   Toliko o tome tko je koga izdao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*