Pusić: Ulazak Hrvatske u EU pozitivno će utjecati na regiju

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju pozitivno će utjecati na cijelu regiju jugoistočne Europe koja će time i sama biti korak bliže Uniji, ocijenila je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Komentirajući pitanje uređenja granica s BiH, Pusić je rekla kako drži da bi u parlamentima Hrvatske i BiH trebalo ratificirati međudržavni sporazum koji su prije 13 godina potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Ustvrdila je kako se u suradnji s Europskom unijom pokušava naći najbolje rješenje za prolaz kroz Neum i za pristup BiH luci Ploče.

Pusić je istaknula kako se Hrvatska neće koristiti bilo kakvim otvorenim pitanjima da bi zaustavila BiH na putu u Europsku uniju ili NATO-savez.

Komentirajući unutarnje političke odnose u BiH, rekla je da se mora osigurati ravnopravna zastupljenost Hrvata na svim razinama vlasti sve dok je na snazi načelo etničke reprezentativnosti. “Oni ne smiju biti getoizirani niti marginalizirani”, izjavila je ministrica Pusić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*