Radimir Čačić ipak ide u zatvor!

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić dao je ostavku na dužnosti u Vladi. Izrazio je još jednom duboko žaljenje obitelji stradalih u Mađarskoj, koja je ostavila teške posljedice na njih, ali i na njega.

Prilikom izricanja presude na sudu u Mađarskom Kapošvaru prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić osuđen je na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Viši sud u mađarskom mjestu Kapošvaru je u drugostupanjskoj presudi prvog popredsjednika Vlade Radimira Čačića osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora, piše Net.hr.

Određeno je da Čačić mora 11 mjeseci provesti u zatvoru, a drugih 11 mjeseci je uvjetno. Prvostupanjska je bila potpuno uvjetna kazna. Čačić nije bio prisutan na izricanju presude.

Prvi potpredsjednik Vlade nema pravo na žalbu i mora početi služiti zatvorsku kaznu u roku od najkasnije dva mjeseca, potvrdio je Reutersu glasnogovornik mađarskog suda.

Podsjetimo, Radimir Čačić je u siječnju 2010. godine uzrokovao prometnu nesreću na autocesti u Mađarskoj u kojoj su život izgubile dvije osobe.

U trenutku kada je stigla vijest o odluci mađarskoga suda, Čačić je bio u zrakoplovu, kojim se, zajedno s izaslanstvom predvođenim predsjednikom države Ivoj Josipovićem, vraćao iz posjeta Kataru. Novinari koji su ga čekali u zagrebačkoj zračnoj luci nisu dobili izjavu, budući da ih je Čačić izbjegao. Naime, na pisti ga je čekao službeni automobil, koji ga je odveo iz zračne luke, daleko od mikrofona okupljenih novinara.

U kratkoj izjavi koju je dao Jutarnjem listu rekao je: “Nemojte me ništa pitati, idem se naći s Milanovićem, i kasnije s odvjetnicima!”

“Ako je razina moje odgovornosti zaslužila bezuvjetnu presudu, snosit ću konzekvence svjestan odgovornosti koju imam. Konzekvence su jasne, podnosim ostavku na sve svoje funkcije”, rekao je Čačić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima koju je održao zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem.

O svemu drugom što će se događati bilo na privatnom, bilo na političkom planu, bit ćete informirani, izjavio je Čačić. Dodao je da će se tijela stranke sastati i donijeti odgovarajuće odluke.

Ekonomski analitičar i SDP-ov nesuđeni kandidat za premijera Ljubo Jurčić smatra da će odlazak Radimira Čačića u mađarski zatvor dovesti do tektonskih promjena u Banskim dvorima.

“Žao mi ga je kao čovjeka. Ekonomski i politički, njegov odlazak će mnogo toga promijeniti. Vlada će praktički morati krenuti iz početka. Radi se o prvom potpredsjedniku Vlade koji je nosio glavni dio gospodarske politike. Teško će ga biti zamijeniti jer se radi o jakoj ličnosti”, rekao je Jurčić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*