Radmanović najavio povlačenje Srba iz institucija BiH

radmanovic2 Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, najavio povlačenje predstavnika Republike Srpske iz institucija Bosne i Hercegovine. Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci bošnjačke predstavnike optužio je da prave privatnu državu. “Sve više BiH liči na privatnu državu. Tako se ponašaju pojedini članovi Predsjedništva, zastupnici, ministri, diplomati i državni službenici”, rekao je Radmanović, ističući posebno činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić otišao u London ne obavještavajući druga dva člana Predsjedništva o tome, iako su neposredno prije toga imali sjednicu. Odluku o eventualnom povlačenju, predstavnici Srba će donijeti u narednih nekoliko tjedana, rekao je Radmanović.
U središtui cijele priče je, naravno, slučaj u Londonu uhićenog bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, premda se u mnogim izvješćima o Radmanovićevoj najavi izlaska Srba iz institucija BiH Ganićevo ima ne spominje.
Ovoj oštroj Radmanovićevoj reakciji na poteze koje su bošnjački predstavnici u tijelima vlasti poduzeli nakon ganićeva uhićenja prethidle su još neke na koje svakako valja podsjetiti. Među ostalim, uputio je pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem stoji: “Protestna nota upućena Republici Srbiji iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u vezi nedavnog hapšenja u Londonu bivšeg člana Predsjedništva bivše Republike BiH, predstavlja jednostran i samovoljan politički i diplomatski akt neovlaštenog državnog službenika, upućen bez odobrenja Predsjedništva BiH koje je zaduženo za kreiranje vanjske politike zemlje.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*