Radmanović: Hrvati u BiH nisu ravnopravni

U dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stiglo je tročlano Predsjedništvo BiH. Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić gosti su predsjednika Ive Josipovića. Dok je Josipović prošle godine BiH posjetio čak četiri puta, bosanskohercegovačko Predsjedništvo u Zagrebu nije bilo pune četiri godine.

Predsjedništvo BiH primljeno je na Pantovčaku uza sve državne počasti. Na ulazu na Pantovčak, izaslanstvo BiH dočekalo je 10-ak hrvatskih branitelja s transparentom – Sloboda za Purdu.

Odnosi RH i BiH na vrlo su visokoj razini jer je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje su sposobne otvorena pitanja rješavati međusobnim dogovorom, rekao je Josipović na konferenciji za novinare s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Današnji sastanak ocijenio je nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanjem svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).

Suglasivši se da je današnji sastanak potvrda dobrih odnosa dviju zemalja, predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je krajnje vrijeme da i izvršna tijela vlasti dviju zemalja pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja, ponajprije pitanja imovine i granice.

Radmanović je na kraju ustvrdio kako sve zemlje regije trebaju zajednički surađivati u borbi protiv kriminala i korupcije, ocijenivši to, uz mir i stabilnost, ključnim pitanjem za cijelu regiju.

Predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Radmanović, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima. Dodao je kako se to pitanje mora riješiti. Nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i nekih drugih stvari.

Josipović je također, u odgovoru na novinarsko pitanje, izjavio da je formiranje vlasti u BiH unutarnja stvar te zemlje te da su oba tamošnja HDZ-a bosansko-hercegovačke, a ne hrvatske stranke, dodavši tek da se Hrvatska zauzima za načelo jednakosti svih naroda.

Na pitanje da prokomentira zajedničku izjavu o BiH koju je iznio zajedno s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, Josipović ju je ocijenio dobronamjernom jer polazi od suvereniteta BiH i ne miješa se u unutarnje stvari te zemlje.

Dvojica sugovornika novinarima su potvrdila da su tijekom razgovora spomenuta i pitanja hrvatskog branitelja Tihomira Purde i onečišćenosti zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Radmanović je potvrdio kako u pitanju rafinerije postoje nedostaci u nekim zaštitnim mehanizmima koji moraju biti riješeni tijekom ove godine, u skladu s releventnim propisima i obećanju ruskih vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Najavio je kako će sutra mjerodavni ministri iz BiH i Republike Srpske posjetiti rafineriju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da dogovor o bosanskohercegovačkoj vladi očekuje već u veljači, iako je od izbora prošlo četiri mjeseca. Ne iznenađuje ga ovakvo stanje u BiH jer kaže da je sličnih situacija, koje su trajale mjesecima, već bilo. Nema stabilne BiH bez hrvatskih stranaka i u vlast će sigurno ući stranke za koje je narod masovno glasovao, rekao je.

Hrvati su prema ustavu ravnopravni, ali ih ima četiri puta manje nego Bošnjaka. Treći entitet je opasan jer bi mogao dovesti do novih sukoba u BiH. Treba ustrajati na institucionalnoj ravnopravnosti, tvrdi Izetbegović. [hrt]

7 Comments

  1. Sve su to prazne rjeci. Sto se desava u B. i Hrcegovini Stravicne stvari dolaza i centralne Bosna. Muslimani ili kozna zakolju macka i bacajpred Hrvatsku kucu sa natpisom. Vakoce biti vasoj djeci ako nenapustite bosnu. Sto se desava u Srposkoj republici. Das spomenim smo Drventu.

  2. Slazem se, druze Pravas! HDZ je kriv za sve. Da nije pokojni Tudjman tako tvrdoglavo inzistirao na samostalnosti, rata ne bi bilo. Ili da je 1990. Paraga bio mudar kao vas Jurisic, pa usao u koaliciju s jugoslavenskim komunistima, a Tudjmana gurnuo u oporbu, premda je dobio izbore, takodjer ne bi bilo rata. No, kad su Hrvati ipak tvrdoglavo ustrajali na izlasku iz Jugoslavije, navuki su na sebe petu vojnu silu u Europi.

  3. Naravno da nisu pogotovo u RS gdje su istrebljeni,šta ste vi tj snsd poduzeli da se Hrvati vrate ili da partipiciraju u vlast!!!

  4. Pejo T. , kako je Tudžman vodio politiku prema Hrvatima u Bosni vidi se upravo baš sad nakon 20 godina nema ni uha Hrvatskog u Republici srpskoj a u Federaciji Hrvati masovno sele u Hrvatsku zahvaljujuči vladavini HDZ koji su u Federaciji na vlasti i imaju monopol nad Hrvatima. Ako je tako dobro pa zašto svi kažu da su Hrvati nejednakopravni i da ih nema više od pola nego prije rata kad ih je bilo preko 700.000 tisuča i to je dobra politika pa ti mora da si neki radikalni Bošnjak ili velikosrbin samo se kriješ pod imenom Pejo T.

  5. Ašto bi HSP ucinio da je bio na Tudjmanovu mjestu? Rekao bi Srbima da to što rade nije posteno? A sto se tice iseljavanja iz Federacije, pricekajmo popis stanovnistva pa cemo vidjeti odakle se iseljavaju Hrvati. Bit ce tu velikih iznenađenja. Pogotovo kad se pokaže koliko je Hrvata ostalo u “multietnickoj” Tuzli. Na kraju ce biti da su Karadzic i muliti-kulti iz Federacije ostvarili jednak rezultat samo su metode bile razlicite. U selima oko Tuzle, koja su na popisu prije 1991. imala 2-3 tisuće stanovnika, ove godine ima po troje ili cetvero prvopricesnika. Zašto su otisli Hrvati? Otjerao ih HDZ? Ili mozda vasi parneri?

  6. Pejo .T Ja taj govor mogu prepoznati kroz retoriku Dodika zašto se skrivaš iza tog imena reci istinu kako se zoveš i odakle si tj iz kojeg djela republike srpske !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*