Radmanović i Vlajki o Erdoganovoj izjavi i utjecaju Turske u BiH

Ako je netko prijatelj bilo kojeg naroda u BiH neka ne daje izjave koje će nas dodatno dijeliti u BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zamoljen da prokomentira izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon pobjede njegove partije AKP na općim izborima u toj zemlji.

Kako su prenijeli mediji, Erdogan je nakon izborne pobjede rekao da je ovim izborima “Sarajevo jednako dobilo kao i Istanbul”.

– Turska je velika sila, ona hoće da to pokaže i jasno pokazuje na koje teritorije ona računa. A to onda nesporno pravi nove probleme u BiH, ocijenio je Radmanović.

Naveo je da je Balkan u cjelini prostor u kome su uvijek utjecaj imale velike sile, i one hoće to i danas.

– Onaj koji misli da u razvoju zapadnog Balkana mi presudno utječemo, taj se prevario, tvrdi Radmanović.

Predsjedatelji kaže da Erdoganova izjava nije slučajna. Ona je po njegovom mišljenju nastavak onoga što je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio prije dvije godine u Sarajevu.

Vlajki uputio prosvjed

Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki uputio je prosvjed zbog izjave turskog premijera Erdogana, dane nakon pobjede njegove stranke na izborima u Turskoj, koja, kako se navodi u priopćenju, BiH stavlja isključivo u kontekst islamskog svijeta.

– On narode u BiH, tvrdeći da su svi ‘Bosanci’, vjerski izjednačava s Libanoncima, Sirijcima i Palestincima što nije korektno ni diplomatski, ni etički, ni faktično. Napominjemo mu, da u BiH žive tri konstitutivna naroda, od kojih su dva kršćanska i koji se ni na koji način ne smatraju ‘Bosancima’, navodi se u Vlajkijevom priopćenju, prenosi Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*