Radmanović tvrdi da Abbas nije dobio podršku BiH za priznanje palestinske države

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) izjavio je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Banjoj Luci da je od njega predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas dobio podršku za mir, ali da to ne znači da je to podrška za jednostrano samoproglašenje države.

– To sam na određen način rekao na sastanku. Abbas je bio u radnom posjetu BiH i u tim situacijama nije ni predviđeno da Predsjedništvo BiH odlučuje o priznanju ili nepriznanju neke države, rekao je Radmanović novinarima.

On je istaknuo da se o takvim političkim pitanjima opredjeljuje u skladu sa stavovima EU.

Radmanović je naglasio da je Abbasa informirao da EU nije jedinstvena kada je riječ o proglašenju palestinske države.

– Ovakve odluke na sjednicama Predsjedništva BiH donose se konsenzusom i tu nema nikakve dileme. Svi predstavnici iz RS u institucijama BiH su za mir, rekao je Radmanović, napomenuvši da je vrlo opasno podržati jednostrano priznanje određene zemlje ako nema dogovora sukobljenih strana.

On je ponovio da se u BiH mora voditi računa kada su u pitanju jednostrana priznanja određenih zemalja.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas, koji je od nedjelje boravio u trodnevnom radnom posjetu BiH, izjavio je u utorak u Sarajevu da je od sve trojice članova Predsjedništva BiH dobio “pristanak” za razloge zbog kojih se Palestinci žele da se obratiti UN s zahtjevom za priznanje.

Ranije je najavljeno da će osobno Abbas podnijeti generalnom tajniku UN Ban Ki-moonu zahtjev za članstvo u UN 20. rujna, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN, prenijela je Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*