Radnici iz BiH napadnuti u Libiji, ima ozlijeđenih, priprema se evakuacija!

Osam do deset bosanskohercegovačkih državljana povrijeđeno je tijekom antivladinih prosvjeda u gradu Benghazi u Libiji, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine. Kako prenose agencije u BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH jutros je putem telefona tehnički tajnik Veleposlanstva BiH u Libiji obavijestio da je jedna skupina bh. državljana, njih osam do deset, povrijeđena u sinoćnjem napadu na jedan radni kamp u okolini Benghazija.

Kako je izjavio zamjenik ministra za konzularne poslove u MVP BiH Zoran Perković ti radnici formalno su radili za jednu malezijsku kompaniju, ali je vlasnik te kompanije državljanin BiH i radnici angažirani u toj kompaniji su također državljani BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama nitko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

– Radi se o informaciji dobivenoj od Veleposlanstva BiH, neprovjerenoj, sačinjenoj na osnovi telefonskog kontakta s nekim od tih radnika, naglasio je Perković.

Formiran krizni stožer

Inače, MVP BiH formirao je krizni stožer i radi na stvaranju mogućnosti da se obavi evakuacija bh. državljana iz Libije, prije svega djelatnika bosanskohercegovačkih kompanija.

– Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine intenzivno prati situaciju u Libiji i u stalnom je kontaktu s Veleposlanstvom BiH u Tripoliju. Tim za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova pokrenuo je aktivnosti s BH Airlinesom kako bi se organizirala evakuacija, prije svega žena i djece. Čeka se odobrenje libijskih vlasti za slijetanje na aerodrom u Tripoliju. Pored ovih aktivnosti, poduzimaju se i dodatne radnje da bi se oko 150 bh. državljana, koji se nalaze u Benghaziju i okolini, evakuiralo turskim brodom koji čeka dopuštenje libijskih vlasti za uplovljavanje, stoji u priopćenju MVP BiH izdanom u utoak rano poslijepodne.

– Veleposlanstvo BiH, u saradnji s veleposlanstvom Turske u Tripoliju, privodi kraju aktivnosti oko izmještanja jednog broja naših građana avionima Turkish Airlinesa. Postoji mogućnost da se određeni broj bh. državljana ukrca na još neke turske i hrvatske brodove koji se nalaze u blizini libijskih teritorijalnih voda, i koji još uvijek čekaju dopuštenja za uplovljavanje.

Veleposlanstvo BiH u Tripoliju u stalnom je kontaktu s većinom naših državljana koji žive i rade u ovoj nemirima zahvaćenoj zemlji i koordinira aktivnosti u vezi s evakuacijom, tvrde u MVP BiH.

Upitna sigurnost

– U ovom trenutku nemamo suglasnost za evakuaciju uposlenika kompanije “Širbegović” iz Libije, koju sam jučer zatražio od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti BiH i Predsjedništva BiH, izjavio je za predsjednik “Širbegović grupe” Faruk Širbegović.

“U razgovoru s ravnateljem BH Airlinesa saznao sam da nije u mogućnosti, bez podrške MVP-a, dobiti dozvolu za slijetanje u Libiju, odnosno Tripoli i Misuratu. Pitanje je koliko je realno da se u ovom trenutku dobije takva suglasnost znajući kakvo je trenutno stanje”, rekao je Širbegović.

Prema njegovim riječima, u Libiji je ponovo uspostavljena internet konekcija, te je uspio stupiti u kontakt sa svojim zaposlenicima u Misurati.

“Obavijestili su me da je stanje u tom gradu mirno, imaju dovoljno hrane i njihova sigurnost trenutno nije upitna. Problem bi, ukoliko dođe do evakuacije, mogao biti njihov prijevoz iz Misurate do Tripolija, jer se radi o 200 kilometara puta i upitna bi im bila sigurnosti na tom putu.

Nastavak prosvjeda

U Libiji je situacija i dalje konfuzna, dok se prosvjedi nastavljaju uz žestok odgovor vlade. Diktator Moamer Gadafi kratko se pojavio na libijskoj državnoj televiziji rano u utorak kako bi objavio da je on i dalje glavni te demantirao napise o tome da je pobjegao iz zemlje zbog eskalacije nasilja.

Gadafija su kamere državne televizije snimale ispred njegova doma u Tripoliju, kako bi to i dokazao. Narodu Libije ukazao se na čitavih 40 sekundi, i to nakon što su zračne snage napale prosvjednike na području Tripolija. “Nisam u Francuskoj, ni u Venezueli. Još sam tu, ne vjerujte tim psima”, kazao je.

Libijska vlada, pak, demantirala je da je koristila svoje zračne snage u borbi protiv prosvjednika. No jedan od svjedoka ispričao je za CNN kako su iz helikoptera izlazili vojnici naoružani do zuba koji su napali prosvjednike. Izvještaji govore o tome kako je jučer ubijeno 60 ljudi, a kruže i glasine o vladinim plaćenicima koji su došli iz drugih afričkih zemalja.

Dva libijska vojna aviona i dva civilna helikoptera jučer su iznenada sletjeli na Maltu, a prema informacijama iz vojnih izvora piloti su zatražili politički azil tvrdeći da su pobjegli iz zemlje jer im je bilo zapovjeđeno da bombardiraju prosvjednike.

Gadafija napuštaju neki od njegovih bliskih suradnika iz vlade koji su se solidarizirali s libijskim narodom. Ostavku na mjesto ministra pravosuđa dao je Mustafa Abdul Jalil i to zbog, kako je kazao, primjene sile na nenaoružanim prosvjednicima. Libijski izaslanik pri UN-u napade na prosvjednike nazvao je genocidom dodajući kako je “masovno ubijanje došlo do faze u kojoj više nitko ne može šutjeti o tome”.

No, Libijci izgleda ne namjeravaju odustati od svojih namjera da svrgnu diktatora. “Narod Libije odlučan je da ga se riješi. Pitanje je vremena. Ne znam koliko će dugo ovo potrajati, ali neće dugo”, kazao je za CNN diplomat Ibrahim Dabbashi.

Gadafi je uveo totalnu medijsku blokadu, nitko ne može sa sigurnošću kazati što se točno u Libiji događa. Međutim, svjedočanstva s ulica i trgova koja objavljuju najugledniji svjetski mediji poput Al Jazeere, CNN-a i BBC-a svakog dana postaju sve više zastrašujuća. Vojnici su helikopterima nadlijetali prosvjednike i pucali na njih iz teške artiljerije, prepričao je za CNN svjedok šokantnih zbivanja u glavnom gradu Tripoliju.

No, libijska državna televizija jutros izvještava o skupu potpore Gadafiju na Zelenom trgu ispred njegove rezidencije. Prikazani su kako uzvicima iskazuju podršku Gadafiju držeći transparente putem kojih podržavaju režim. Strane agencije javljaju kako je jutro relativno mirno započelo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*