Radončić: Ne može Budimir sa 2.000 glasova blokirati pravo hrvatskog naroda

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Božo Ljubić i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić počeli su danas razgovore o rekonstrukciji vlasti.

Ljubić je rekao da aktualna politička situacija u BiH zahtijeva konstantan dijalog odgovornih političkih predstavnika u BiH na njenom rješavanju, te da je SBBBiH važan politički faktor na svim razinama, a kao jedan od predstavnika bošnjačkog naroda nezaobilazan u rješavanju svih bitnih pitanja za BiH.

Naglasio da će razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, posebno u kontekstu pozicije vlasti na nivou entiteta, županija i države, kao i implementaciji presude u slučaju “Sejdić i Finci”, definirati strateške projekte – izgradnju autocesa, energetskog sektora, te pitanja koja su nužna za socijalnu stabilizaciju u BiH.

“Bitno je da rješenje političke situacije i ustavne stabilizacije ove zemlje se rješava u prvom redu, u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, a na razini BiH i sa trećim konstitutivnim narodom, a ove dvije stranke su pokazale da su spremne u rješavanju svih ovih pitanja“, rekao je Ljubić.

Radončić je naglasio da rekonstrukcija vlasti za SBB BiH je dvojako vrlo važno, najprije da se ispoštuje volja Bošnjaka za promjenama i da se izbalansira hrvatsko sudjelovanje u federalnoj Vladi, jer “dva HDZ nisu predstavljali hrvatski narod iako su dobili najveći broj glasova”.

“Rekonstrukcija vlade ide u dobrom smjeru i mislimo da će ova zemlja dobiti izbalansiranu prozapadnu, proeuropsku i proekonomsku vladu”, rekao je.

Radončić je, govoreći o predsjedniku FBiH Živku Budimiru, podsjetio da on ima samo 2.106 glasova, a nova koalicija više od pola milijuna, poručio: “Mi i dalje očekujemo da će se on ponašati kao razuman, čovjek“. Neka radi ono što je uradio i Nikolić u Srbiji, koji je pobijedio za predsjednika Sbije ali demokratski poštuje volju parlamenta, rekao je Radončić.

“Mi to očekujemo i od Budimira i svih drugih koji nakon 20 godina vlasti moraju shvatiti bit. Ne može Budimir sa 2.000 glasova blokirati pravo hrvatskog naroda da bude legitimno zastupljen u federalnoj Vladi”, rekao je Radončić.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*