Radovan Karadžić zatražio da mu se sudi ponovo

Radovan Karadžić je zatražio od Haaškog suda da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, nepoštenog suđenja.

“Radovan Karadžić smatra da su brojna kršenja Haaškog tužilaštva obveze objelodanjivanja dokaza Odbrani rezultirala u nepoštenom suđenju. Počinjanjem suđenja iznova na pravi način ovaj put je jedini lijek koji će osigurati pošteno suđenje”, navedeno je u podnesku Karadžićeve obrane koji je predan sucima Haaškog suda.

Karadžić piše da mu je Haško tužilaštvo trebalo dostaviti sve dokaze prije početka suđenja 2009. godine, ali da je od tada do danas dobio više 406 novih izjava, što znači da je Tužiteljstvo “propustilo” dostaviti mu oko 25 posto ukupnih izjava.

U podnesku je navedeno da je Sudsko vijeće do sada 58 puta našlo da je Tužiteljstvo prekršilo obvezu objelodanjivanja dokaza. “Količina kršenja ove obaveze u predmetu Radovana Karadžića nikada ranije nije viđena u međunarodnom krivičnom pravu”, stoji u podnesku.

Karadžić je optužen da je, kao predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik njenih oružanih snaga, počinio genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo 2009. godine, a dokazni postupak Haaškog tužiteljstva završen je u svibnju ove godine. Karadžićeva obrana bi sa izvođenjem svojih dokaza trebala početi u listopadu, objavio je BIRN.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*