Raguž: Imam potporu javnosti i kapacitet za predsjedatelja Vijeća ministara

Upitan očekuje li, s obzirom na puls javnosti, da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž u Intervju Federalnom radiju kazao je kako osobno ima kapaciteta i sposobnosti te potporu u javnosti. Kazao je kako to ne ovisi samo o njemu i njegovoj stranci nego i HDZ-u BiH.

Ali također naglasio kako pitanje izbora njega kao kandidata nije prioritet već će važnije poštivanje principa prilikom formiranja vlasti na državnoj razini i da se ona formira. „Važno je da vlast počne raditi i rješavati pitanja i nuditi rješenja za ono što je njezinoj nadležnosti i kompetenciji.“, kazao je Raguž.

On je istaknuo kako je formiranje vlasti na državnoj razini vrlo važno i da na njezinom čelu treba biti kompetentan čovjek zajedno s ministrima koji će povezati Predsjedništvo BiH i Parlament BiH i u jednom aktivnom i povezujućem, a ne destruktivnom i isključivom ambijentu predlagati i nuditi rješenja.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, Raguž je kazao kako sa stajališta zaustavljanja rata i pravljenja okvira za funkcioniranje države, novca koji je uložen u BiH, ona svakako ima pozitivnu ulogu, ali da je u startu napravljena greška u rješenju koje stalno zahtjeva intervencije međunarodne zajednice, te da ona sada Pilatovski želi oprati ruke i reći kako je stvar rješavanja krize i pravljenja funkcionalne države stvar unutarnjeg dogovora. Raguž je kazao kako se ne može tako pristupati rješenju jer pozicije sva tri naroda nisu iste te da ukoliko se želi stabilna BiH treba napraviti rješenja koja će biti u interesu i na dobrobit sva tri naroda i države BiH.

Istaknuo je kako je grub primjer narušavanja ravnopravnosti i poštovanja većinske izbore volje formiranje vlasti na federalnoj razini te da će dva HDZ-a, a to će se pitanje samo po sebi otvoriti sada kada su završeni izbori svih zastupnika Federalni parlament, zalagati da se uspostavi legitimna vlast, a što sada nije slučaj.

Raguž je kao štetne ocijenio istupe predsjednika SDA Sulejmana Tihića kako neće dopustiti da “probosanske snage” u Vijeću ministara BiH budu u manjini te licemjerje SDP-a i SDA da kada oni razgovaraju o pravljenju vlasti s Dodikom to je “u redu i poželjno”, a kada to rade dva HDZ-a to je upitno.

Na pitanje zašto je došlo do razlaza s HSP-om, Raguž je kazao kako, ako je i bilo razloga za kritike na račun HDZ-a 1990, pa i HDZ-a BiH, s obzirom na ustavnu poziciju Hrvata, HSP nije mogao na ovakav način ići u vlast. Posebice, kazao je Raguž, što je ta stranka po prvi puta, zahvaljujući upravo koaliciji s HDZ-om 1990, ušla u državni Parlament dobivši kompenzacijski mandat. [Bljesak.info]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*