Raguž: Rješenja u BiH nema bez ustavnih promjena

martin-raguz-martinRješenja krize neće biti bez korektnijeg rješenja pitanja ustava, izjavio je za FACE TV Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990, gostujući u emisiji ‘HadžiFace to Face’.

Raguž je kazao da se treba poštovati izborna volja svih konstitutivnih naroda i da sadašnje ultimativne pozicije opterećuju rješenje političkih zastoja.

On kaže da se u BiH ne radi samo o pitanju vlasti nego i stabilnosti jer se kriza produbljuje. Umjesto toga trebalo bi prestati s izazivanjem stalnih podjela i da se pokaže da ova zemlja ipak može naprijed i da ima nade, naveo je Raguž.

On tvrdi da je način budućeg života u BiH ravnoteža između nacionalnog i građanskog, i da upravo ta građanska dimenzija treba biti valorizirana, ali i pozicija države tri konstitutivna naroda, jer ona to nije barem u slučaju manjinskih Hrvata.

Nijedna vlast neće moći funkcionirati bez programa ali i rješenja koja uključuju najaktualnija pitanja potrebna za europske integracije BiH, jer bez toga nema ništa, tvrdi Raguž, koji zagovora i dalje jako prisustvo međunarodne zajednice i davanja podrške sve dok ne dođe do samoodrživosti BiH, jer je Balkan još uvijek najveći sigurnosni izazov Europe.

Njegov trenutni fokus je formiranje vlasti ali kaže da nije razmišljao o tome da bi možda mogao biti na čelu Vijeća ministara BiH ili nekoj drugoj funkciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*