Rasema Handanović prišla strijeljanim muškarcima i pucala im glavu

Trećeg dana svjedočenja na suđenju za zločine u Trusini, nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) je rekao da su ubojstva počinjena “tijekom čišćenja terena”.

Dajući iskaz pod pseudonimom O, svjedok je ispričao da je na vojnike jedinice “Zulfikar” pucano iz hrvatskih kuća nakon što su u jutarnjim satima 16. travnja 1993. ušli u selo.

“Ubojstva se dešavaju u hodu, tijekom čišćenja terena”, kazao je zaštićeni svjedok, koji je iskaz dao, uz izmjenu glasa, iz odvojene prostorije.

Ovaj svjedok bio je i očevidac strijeljanja nekoliko muškaraca hrvatske nacionalnosti, koji su bili postrojeni uza zid kuće u zaseoku Gaj.

Kako je rekao, izričitu naredbu za strijeljanje nije čuo, ali se o tome među vojnicima govorilo. Upitan tko je pucao, zaštićeni svjedok je naveo imena suboraca iz jedinice – Rasema Handanović zvana Zolja, Edin Džeko, Eniz Popara, te kako misli da je pucao i optuženi Nedžad Hodžić.

On je rekao da je Handanović prišla strijeljanim muškarcima i pucala im glavu, dodavši da je to učinila samoinicijativno. Nakon priznanja krivice za sudjelovanje u ovom strijeljanju, Sud BiH je osudio Handanović na pet i po godina zatvora, dok se Džeki sudi u odvojenom postupku.

Za napad na selo Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zajedno s Hodžićem sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nihadu Bojadžiću, Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka i Senadu Hakaloviću, nekadašnjim pripadnicima ABiH.

Prema optužnici, Ališpago je bio zapovjednik jedinice “Zulfikar”, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović vojnik brigade “Neretvica”.

Zaštićeni svjedok je naveo da je jedinica “Zulfikar” prije napada bila smještena u selu Parsovići, gdje je čuo da je Bojadžić, psujući Zuku, rekao da se “svi pobiju”. Bojadžić je optužen da je vojnicima jedinice “Zulfikar” naredio da napadnu Trusinu, te im je navodno kazao da u selu niko ne smije ostati živ.

Ališpagi je na teret stavljeno što nije kaznio podređene vojnike koji su sudjelovali u strijeljanju. Zaštićeni svjedok O, koji je s davanjem iskaza počeo 3. rujna, rekao je da poslije napada na Trusinu duži period nije vidio Ališpagu.

Na ovom suđenju saslušan je i Miralem Memić, također svjedok Tužiteljstva BiH, koji je bio u Trusini kada je počeo napad, ali je dan poslije saznao da je “poginulo toliko naroda”.

Ovaj mještanin je rekao kako je, s još nekoliko susjeda Bošnjaka, ukopavao ubijene Hrvate. On je kazao da tijekom ovog napada na selo nije vidio optuženog Hakalovića, prenosi BIRN – Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 1. listopada, kada je planirano saslušanje novog zaštićenog svjedoka optužbe.

2 Comments

  1. A bio je u selu kad je napad poceo a jadnik tek sutradan cuo koliko je naroda izginilo?? E sude sude ko vam to svjedoci…nista i nikoga vi necete kazniti dok nepocnete radit svoj posao predano i savjesno..i vas i sud kupuju velike glave politicke scene…gadite se i bogu i narodu

  2. …a ovu ljepoticu je sotona skreso za sebe….fino debela, mraka od zene..taman za vjecni pakao gdje ce joj svi doci lozit vatru…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*