Rasema Handanović priznala zločine nad Hrvatima u Trusini

Rasema Handanović zvana Zolja priznala je zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u Trusini 16. travnja 1993. godine. Kako piše Večesnji list, ona je u potpunosti prihvatila krivnju za zlodjela koja se nalaze u optužnici i sklopila dogovor s Tužiteljstvom BiH kako će svjedočiti protiv osoba koje su optužene ili koje će biti naknadno optužene u ovom zločinu nad Hrvatima u Trusini.

Prema Večernjem listu, ostaje još samo da Sud BiH potvrdi ovaj sporazum kako bi on bio pravovaljan, te kako bi stupio na snagu.

Rasema Handanović je optužena između ostalog i za strijeljanja civila i pripadnika HVO-a koji su bili zarobljeni. U vrijeme počinjenih zločina, Handanović je bila pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH “Zulfikar“.

Neslužbeno se doznaje da se u priznanju Rasema Handanović navodi kako je cijeli tadašnji zapovjedni lanac Armije BiH bio upoznat sa zločinom koji se dogodio u Trusini, te da je naredba za napad stigla iz vrha Armije BiH.

Već godinama obitelji poginulih i hrvatski logoraši tvrde kako je sami vrh Armije BiH na čelu s tadašnjim zapovjednikom Seferom Halilovićem odgovoran za ova zlodjela, a priznanje Rasema Handanović navodno ide u tom pravcu, do vrha.

Njezino svjedočenje pred Sudom BiH trebalo bi otkriti imena svih onih koji su još na slobodi, ali i sve ono što se do sada nije znalo o optuženima i zločinu nad Hrvatima.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*