Rasmussen: BiH mora ključne ovlasti prebaciti s razine entiteta na razinu države

rasmussen-andres1 Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izvijestio je o NATO-ovom strateškom novom konceptu, budućnosti antiraketnog štita i o integraciji zemalja jugoistoka Europe u NATO, posebice Bosne i Hercegovine, izveštava “Deutsche Welle”.
Rasmussen je u vezi s jugoistočnom Europom naglasio kako je došlo “do novog impulsa za stvaranje trajne stabilnosti, ukoliko političke vođe iskoriste priliku”. “Nedavna odluka ministara članica NATO-a da se Bosni i Hercegovini ponudi MAP – Akcijski plan za članstvo, daje jasan znak da mi budućnost BiH vidimo u NATO-u. To određuje jasne korake koje mora poduzeti političko vodstvo u Sarajevu kako bi se na tom putu ostvario napredak”, istaknuo je Rasmussen. MAP nudi okvir za provedbu vojnih i političkih reformi koje traži NATO. No te reforme imaju smisla i za samu Bosnu i Hercegovinu kao državu koja će dobro funkcionirati.
“Prvi korak je da se ključne ovlasti prebace s razine entiteta na razinu države. Već sam uputio dopis predsjedniku Predsjedništva gospodinu Silajdžiću da ohrabri ostvarenje napredka”, podsjetio je Rasmussen. “Pozivam sve političke vođe u Bosni i Hercegovini da imaju hrabrosti za takav korak, kako bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo, za dobrobit svih naroda. Jer, MAP može otkočiti promjene koje vode u bolju budućnost zemlje”, ponovio je glavni tajnik.
“Regionalni kontekst obećava mnogo. Hrvatska je poduzela konkretne političke korake kako bi iscijelila rane najnovije povijesti između dvije zemlje. Srbija je učinila isto. To su primjeri koje pozdravljam i prilike za zemlje da usmjere pogled u budućnost”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*