Rasmussen u Sarajevu: BiH u NATO kada ispuni uvjete

spiric-rasmusenGlavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i gotovo svi veleposlanici, članovi Sjevernoatlantskog vijeća kazali su tijekom razgovora s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu da su vrata NATO-a otvorena za BiH, ali ostaje pitanje “kada”, izjavio je na konferenciji za novinare nakon ovih razgovora predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Do ovog posjeta je došlo mjesec dana pred održavanje ministarskog sastanka NATO-a u Tallinu, Estonja, na kojem će se ponovo razmatrati aplikacija BiH za dobivanje statusa MAP (Akcijski plan za članstvo).

Silajdžić je naveo da su članovi Predsjedništva izvijestili glavnog tajnika NATO-a o onome šta BiH radi na ovom putu, uključujući odluku Predsjedništva o uništavanju viška naoružanja i municije, dok će se na narednoj sjednici nastaviti rasprava o slanju bh. kontingenta u NATO-ovu misiju u Afganistanu (ISAF).

Vrata NATO-a su otvorena, a Akcijski plan za članstvo (MAP) bio bi važan korak na putu ka punopravnom članstvu, kazao je on, dodajući da je NATO spreman pomoći BiH na tom putu. Rasmussen je, također, pozdravio napredak koji je BiH ostvarila do sada, uključujući sve korake na reformi obrane, ispunjavanje uvjeta za viznu liberalizaciju sa zemljama Europske unije i odluke vezane za doprinos operaciji ISAF.

Međutim, naglasio je, BiH će dobiti status MAP onda kada ostvari potreban napredak u reformama te je od velike važnosti da demonstrira sposobnost i spremnost za reforme. Naveo je da je s članovima Predsjedništva razgovarano o nizu stvari u kojima BiH može funkcionirati “kao jedan entitet”, što obuhvaća reviziju izbornog zakona vezano za prava manjina, pitanje vojne imovine, uništavanje viška municije i slanje jedinice u ISAF.

Od Predsjedništva BiH su u vezi s tim dobivene informacije koje će se sada proučiti, kazao je Rasmussen.

Sastanak Špirić-Rasmussen

Izaslanstvo Vijeća ministara BiH predvođeno predsjedajućim Nikolom Špirićem, održalo je u utorak u Sarajevu sastanak s generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom i veleposlanicima Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a.

Izaslanstvo NATO-a doputovalo je u posjet BiH u sklopu konsultacija sa službenicima BiH kako bi ocijenilo napredak u provođenju reformi, potrebnih za uključenje BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP), koje je zatražilo Predsjedništvo BiH na osnovi svoje odluke od 10. lipnja 2009. godine.

Predsjedatelj Špirić i ministri Vijeća ministara BiH informirali su službenike NATO-a o aktivnostima koje poduzima Vijeće ministara iz svoje nadležnosti radi ispunjavanja uvjeta u procesu euroatlantskih integracija.

Špirić je naglasio da su vlasti u BiH u prethodnom periodu u potpunosti ispunile sva  174 zahtjevna uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

Generalni tajnik i veleposlanici NATO-a informirani su i o aktivnostima koje nadležne institucije u BiH poduzimaju kada je riječ o provođenju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”. Predsjedatelj Špirić je naglasio da bi implementacija te presude poslala poruku da postoji unutarnji kredibilitet u zemlji.

Veleposlanici Sjevernoatlantskog vijeća su se interesirali i o rješavanju pitanja iz  oblasti vojne imovine, uništavanja viška municije, slanja jedinice u ISAF misiju u Afganistanu, kao i reforme pravosuđa i uloge BiH u regionalnoj stabilnosti.

Na sastanku s generalnim tajnikom NATO-a i veleposlanicima Sjevernoatlantskog vijeća učestvovali su i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar obrane Selmo Cikotić, ministar pravde Bariša Čolak i predsjednica NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara Ana Trišić-Babić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*