Raspudić: Svi koji govore o ukidanju Republike Srpske ili su naivni ili se spremaju za rat

Svi koji govore o ukidanju Republike Srpske ili su naivni ili se spremaju za rat, rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić.

Podsjetivši da je Republika Srpska nastala u Daytonu i da je proizvod mirovnog međunarodnog sporazuma, Raspudić je ocijenio da se samo sličnim sporazumom može govoriti i o eventualnom mijenjanju entitetskih granica.

“Svi koji ponavljaju da treba ukinuti Republiku Srpske ili su naivni pa misle da će se jedno jutro probuditi i reći – evo ne treba nam Republika Srpska okrećemo se Sarajevu, ili se spremaju za rat”, izjavio je Raspudić za BN televiziju.

Treći entitet u okviru BiH Raspudić vidi kao diskontinuiran teritorij na većinskim hrvatskim područjima koji su takvi danas i koji su kao takvi ušli u Federaciju BiH, a ne kao nešto što bi dodatno dijelilo BiH. Raspudić je ocijenio da je najveći grijeh bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana prema Hrvatima u BiH bio ukidanje hrvatske teritorijalne jedinice Herceg-Bosne.

Po njegovom mišljenju, u BiH su sekularni bošnjački nacionalizam i politika SDP-a veći problem od vehabija.

“SDP potpuno kompromitira bilo kakvu mogućnost građanske i transnacionalne politike tako što potura bošnjačku politiku pod građansku. Već drugi put kandidiraju Željka Komšića potpuno svjesni da za njega glasuju samo Bošnjaci, što se može i matematički dokazati”, rekao je Raspudić.

Raspudić je ocijenio da je trenutno za BiH najpogubnija SDP-ova politika i to što radi njen lider Zlatko Lagumdžija, a to je desubjektovanje Hrvata u Federaciji BiH.

8 Comments

 1. Razmjerno najviše Raspudića u proteklih sto godina rođeno je u srednjebosanskoj općini Visoko, gdje se svaki pedeseti stanovnik prezivao Raspudić. Raspudići su Visočaci.Nino se izjašnjava kao Mostarac.OK.Ali što li Nino kažu djedovi Bosanski Hrvati na ovo tvoje spasavanje zla zvanog rs??Daj se probudi i budi Hrvat.Mani se Srbovanja.

  • Bosnu i hercegovinu kao drzavu nezele Srbi pa ni Hrvati.Neprirodno je drzati Bosnu i Hercegovinu koju narod ne zeli.

   • Bogumil znamo da mrziš Bosnu i Hercegovinu ali ostavi ljude koji žele živjeti svoji na svome.Hrvat jesam ali misli dtugačije od tebe bogumil.Kako bi bilo da podjelimo tvoj dom i svako sebi uzme sobu.

    • Ja sam rođen u Sarajevu i plačam porez u ovoj državi.Hrvat jesam ali živim u Bosni i Hercegovini.Nikad plaču uzeo ako mrzim zemlju u kojoj živim kao neki političari HDZ BiH SNSD ili sada njima bratskog SDS.Moralno pravo bilo da prepuste svoja mjesta onima koji žele Bosnu i Hercegovinu.

 2. Kako se učlaniti u ovu novu Hrvatsku stranku što je crkva osniva?Bosanski Hrvati.Bravo.Svećenici bravo.BiH je naša Domovina i u nju se uzdamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*