Raste napetost između Tokija i Pekinga, Japan zatvara tvornice u Kini

Canon je najavio zaustavljanje proizvodnje u trima od četiri svoje tvornice u Kini. Sličnu mjeru najavio je i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih prodavaonica automobila.

Mjere će zasad vrijediti dva dana, danas i sutra, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost zaposlenika, objavile su te kompanije.

Naime, u subotu i nedjelju bilo je više masovnih protujapanskih prosvjeda u Kini, uključujući i one ispred veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju.

Prosvjedi su bili potaknuti eskalacijom napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja u Istočnom kineskom moru. Tihjekom protujapanskih okupljanja, na kojima je bilo tisuće Kineza, napadnute su japanske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova.

Palili su se i japanski automobili, a u gradu Qingdaou prosvjednici su provalili u jednu japansku tvornicu, prenosi poslovni dnevnik.

Japanska vlada upozorila je svoje državljane u Kini kako bi moglo doći do novih masovnih prosvjeda u utorak, kada Kina obilježava spomendan na japansku ratnu okupaciju.

Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju zemalja na najvišu razinu od 2010. godine.

To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke, koje Tokyo naziva Senkaku, a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini.

Peking takav potez smatra provokativnim kršenjem kineskog suvereniteta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*