Raste napetost: Sjeverna Koreja montira raketu dugog dometa, Japan razmješta Patriote

Sjeverna Koreja postavila je na lansirnu rampu prvi stupanj rakete dugog dometa koju planira lansirati sredinom ovoga mjeseca, prkoseći međunarodnim pozivima da otkaže tu misiju, dok je Japan počeo razmještati projektile-presretače Patriot u očekivanju tog događaja, objavili su u ponedjeljak službeni izvori u Seulu i Tokiju.

Sjeverna Koreja objavila je u subotu da će između 10. i 22. prosinca izvesti svoje drugo lansiranje rakete dugog dometa u ovoj godini.

SAD i njegovi ključni azijski saveznici Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje kao prikriveno testiranje balističkog projektila kojim se krše rezolucije UN-a donesene nakon dva nuklearna pokusa Pjongjanga izvedena 2006. i 2009. godine.

Prvi stupanj rakete postavljen je na poziciju na sjevernokorejskom poligonu za lansiranje satelita Sohae, rekao je izvor iz južnokorejske vlade za novinsku agenciju Yonhap.

Prema japanskoj nacionalnoj televiziji NHK, brod koji prevozi projektile Patriot PAC-3 napustio je u ponedjeljak mornaričku bazu na zapadu Japana i plovi prema otoku Okinavi, na krajnjem jugu japanskog otočja. Japanski ministar obrane Satoshi Morimoto u subotu je naredio japanskim obrambenim snagama da se pripreme za sjevernokorejsko lansiranje, a glasnogovornik ministarstva kazao ja da se “kopnene, zračne i mornaričke snage” pripremaju za razmještaj na Okinavu, koja se nalazi na predviđenoj putanji sjeveokorejske rakete.

Japan je otkazao predviđene diplomatske pregovore sa Sjevernom Korejom te je navodno izdao zapovijedi za rušenje projektila ako zaluta nad japanski teritorij.

Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o “miroljubivoj, znanstvenoj” misiji s ciljem postavljanja u polarnu orbitu satelita za promatranje Zemlje.

U obavijesti susjednim zemljama, Pjongjang je najavio da će vrijeme lansiranja biti između 7:00 i podneva (22:00 GMT – 03:00 GMT), bilo kojeg dana u naznačenom “prozoru” od 10. do 22. prosinca, navodi Yonhap riječi dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

Prema toj obavijesti, prvi stupanj rakete trebao bi pasti u Žuto more na zapadnoj obali Korejskog poluotoka, a drugi stupanj u more nekih 190 km istočno od Filipina.

Glavni nuklearni izaslanik Južne Koreje Lim Sung-Nam, treba se u ponedjeljak sastati s veleposlanicima Kine, Rusije i Japana u Seulu kako bi razgovarali o planiranom lansiranju, rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova.

Lim također planira posjetiti Sjedinjene Države u utorak zbog razgovora s američkim kolegom Glynom Daviesom.

“Limovo putovanje će se fokusirati na to kako odgovoriti na sjevernokorejsko lansiranje rakete”, rekao je dužnosnik za AFP.

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje , izrazila je “zabrinutost” zbog plana lansiranja, a ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je “relevantne strane da djeluju na način koji je više pridonosi stabilnosti na Korejskom poluotoku”.

Rusija je u ponedejljak od Sjeverne Koreje zatražila da “preispita odluku” o prosinačkom lansiranju, pozivajući Pjongjang da poštuje odluke Vijeća sigurnosti UN.

“Tražimo od vlade Sjeverne Koreje da hitno preispita svoju odluku o lansiranju rakete”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Posljednje sjevernokorejsko lansiranje satelita, u travnju, završilo je neuspjehom pri čemu je raketa-nosač letjela tek nešto dulje od dvije minute prije nego što se raspala i srušila u Žuto more.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*