“Rat” za otočje Senkaku: U Kini protujapanski prosvjedi, Japan zabrinut za svoje državljane

Japan je pozvao Peking da zaštiti njegove državljane u Kini nakon što su tijekom vikenda u nekoliko kineskih gradova izbili protujapanski prosvjedi, istaknuvši da spor zbog otočja u Istočnokineskom moru ne bi smio naštetiti odnosima između dviju zemalja.

Tisuće prosvjednika okupile su se jučer na ulicama kineskih gradova, prevrćući japanske automobile i kritizirajući japanske pretenzije na te otoke, zvane Senkaku u Japanu, odnosno Diaoyu u Kini.

Prosvjedi su izbili nakon što je flotila sa 150 aktivista doplovila je do arhipelaga Senkaku, 10-ak ih je doplivalo do najvećeg otoka i postavilo japansku zastavu. Japance su na akciju potaknuli kineski aktivisti koji su se četiri dana ranije iskrcali na otoke i izvjesili kinesku zastavu.

Ulje na vatru dolio je i simboličan datum – 15. kolovoza, dan kada je 1945. Japan kapitulirao. Odmah su uhićeni i protjerani. Reagirao je i sam japanski premijer.

Obje zemlje ne žele da se pitanje otoka Senkaku odrazi na ukupne bilateralne odnose. Kinesko-japanski odnosi jedni su od najvažnijih bilateralnih odnosa za Japan i za stabilnost i prosperitet azijsko-pacifičke regije nužno je da Kina ima konstruktivnu ulogu, rekao je predstavnik japanske vlade Osamu Fujimura.

“U pogledu prosvjeda u Kini, pozivamo da se, prije svega, osigura sigurnost japanskih državljana (u Kini)”, rekao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*