Ratko Rudić postao drugi najuspješniji izbornik u povijesti

Hrvatska veterpolo reprezentacija ostvarila je sjajan uspjeh na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u Šangaju, gdje je osvojila treće mjesto i brončanu medalju, te osigurala nastup na Olimpijskim igrama iduće godine u Londonu.

Svojevrsni je kuriozitet da je bronca s vaterpolskoga Svjetskog prvenstva u Šangaju čak 34. medalja u karijeri Ratka Rudića, izbornika hrvatske reprezentacije u vaterpolu. On je ovom medaljom po broju odličja prestigao ruskog odbojaškog trenera Nikolaja Karpolja koji ima 33 medalje.

Ipak, to je dovoljno tek za drugo mjesto na popisu najuspješnijih svjetskih izbornika svih vremena. Na prvom je i dalje brazilski odbojkaški izbornik Bernardo Rocha de Rezende s 45 medalja. Kad je vaterpolo u pitanju, Rudić koji je vodio čak četiri reprezentacije, nema premca. Njegov prvi pratitelj je Mađar Denes Kemeny s 22 odličja.

Rudić je kao izbornik vodio Jugoslaviju, SAD, Italiju i Hrvatsku, uspješan je bio sa svakom od ovih reprezentacija, a po tri puta je osvajao zlatne medalje na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*