Ravnopravnost nestaje pred “socijaldemokratskim velikobošnjaštvom”

Kantonalni odbor HDZ-a u Tuzli optužio je SDP i SDA za razaranje ravnopravnosti manjinskih naroda u BiH i upozorio da ona nestaje pred “socijaldemokratskim velikobošnjaštvom”.

Osuđujući način izbora SDP-ovca Edisa Dervišagića za predsjedavajućeg općinskog parlamenta u Gradačcu, HDZ je ocijenio da se “SDP i u Tuzlanskomkantonu potvrdio isključivo kao bošnjačka stranka, kao i SDA, te se razotkrio da mu je jedino stalo do vlasti i funkcija”.

U regionalnom centru HDZ-a u Tuzli političku platformu SDA i SDP-a nazvali su “stvarnim mehanizmom brzog pobošnjavanja svega i svakoga” kojom se “sila većine” stavlja iznad Ustava i zakona.

“Primjer Gradačca je četvrti u posljednjih mjesec dana, a izgleda da je to tek početak opasnog protivbosanskohercegovačkog plana u organizaciji SDP-a i uz pomoć SDA”, navodi se u saopštenju HDZ-a.

SDP pak ističe da su od ukupno 28 nazočnih za Edisa Dervišagića glasovala 22 te da se “njegovim izborom potvrdila snaga i spremnost SDP-a da značajno utiče na sve sfere društveno političkog života u Gradačcu, pa i šire”.

3 Comments

 1. moze li autor malo elaborirati pojam “velikobošnjaštvo”? to bi trebalo biti stvaranje neke velike bosne, recimo od maribora do makedonskih kavadaraca… ili tako nesto? gdje u literaturi postoji potpora za takve tendencije?

  i drugo – sta bi onda predtavljalo kategoriju socijaldemokratskog u svoj toj hegemonistickoj zbrci?

  ili je autor tek onako saljivo izvolio rabiti ovakav fasisticki pojam u komedijaske svrhe? da se, po svom vjerovanju, malo uvlaci u dupe svojim, po svojoj pretpostavci, desnicarskim citateljima?

  ja bih volio cuti odgovor?

  moze li autor onda pojasniti slicnu situaciju koju imamo u RS, od izbora vlajkija – do premlacivanja povratnika – i kako se takve tendencije uklapaju u pojam “sila vecine”?

 2. Autor se ne smatra pozvanim elaborirati pojam “velikobošnjaštvo”, i to iz razloga što ga je samo prenio, i to pod navodnim znacima, a nije ga sam ni izmislio, ni na svoju inicijativu upotrijebio.

 3. Muslimani (bosnjaci) puna usta Bosne. Nikada nisu osudili Otomansku okupaciju i unistenje Bosnskog Kraljevstva. nikada nisu pomisljali tko su impradjedovi bili. kolika je Bosna bila prilikom Muslimanske invazije (otomanske). Sto su vise osvajali proglasivali su Bosnom. Jedan Narod koji zaboravlja poroslost nemoze imati buducnos, a tosu Danasnji muslimani (bosnjaci).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*