Razbijena mreža lihvara koji su prevarili 200 i pri tome im uzeli 15 milijuna kuna

Osamnaest osoba uhićenih širom Hrvatske, petnaest milijuna kuna protupravne imovinske koristi koja će im sada biti oduzeta, suradnja s policijama u Sloveniji i cijelim Interpolom.

To je, u najkarećm, rezultat velike USKOK-ove akcije protiv ilegalnih kreditora koji godinama djeluju na podučuju Hrvatske, o kojoj izvještava današnji Jutarnji list.

Uhićenja su počela jučer, a danas tijekom dana osumnjičenike, koje se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, prebacit će u pritvor.

USKOK-ovi istražitelji mjesecima su prikupljali dokaze protiv osoba uključenih u organiziranu zločinačku mrežu kreditnih subjekata čije je djelovanje rezultiralo lihvarskim kamatama.

Uz USKOK, u akciji je sudjelovala i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) jer postoji indicija da su ilegalni kreditori koristili napredne informatičke sustave kojima su olakšavali naplatu.

Akciju je USKOK jučer iznenada koordinirano proveo na područjima policijskih uprava u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Zagrebu, Sisku i Pazinu. Dosad je utvrđena protupravna imovinska korist vlasnika kreditnih zaduga i ureda u iznosu od petnaest milijuna kuna i oko 200 opljačkanih korisnika lihvarskih kredita, no do okončanja cijele akcije očekuju se i višestruko veće brojke.

Zanimljivo jke da su velik dio informacija USKOK-ovi agenti crpili iz serija napisa Jutarnjeg lista o lihvarskim kreditima koji se u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i drugim hrvatskim gradovima čitavo desetljeće nesmetano nude . Na meti istražitelja je oko stotinu poduzeća, čiji su vlasnici državljani Hrvatske, Meksika, SAD-a, Slovenije i drugih zemalja Europske Unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*