Razbijeni prozori na filijalnoj crkvi u mjestu Kazijevići kod Fojnice

crkva-KazijeviciU ponedjeljak, 11. ožujka u jutarnjim satima vjernici Župe Duha Svetoga u Fojnici primijetili su razbijene prozore na filijalnoj crkvi Gospe od Anđela u mjestu Kazijevići. To je ponovni napad vandala na ovu crkvu, koja se nalazi na putu od Fojnice prema Prokoškom jezeru.

Vjernici su odmah obavijestili Policijsku postaju u Fojnici i Samostan te gvardijana i župnika u Fojnici fra Nikicu Vujicu. Policija je brzo došla na lice mjesta i započela uviđajni postupak, a fra Nikica je, u skladu s redovitom procedurom glede napada na vjerske objekte, obavijestio i Međureligijsko vijeće BiH.

“Ovaj ponovni vandalski napad zabrinjava sve vjernike župne zajednice u Fojnici, posebno malobrojne vjernike iz Fojničkih luka koji vjeruju da će policija i ovaj put biti učinkovita i da će pronaći počinitelje. Vjernici se, također, nadaju da se ovakav vandalizam neće ponoviti”, kazao je fra Nikica.

U sklopu projekta “Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH”, Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini obići će katoličku crkvu Gospe od Anđela u mjestu Kazijevići kod Fojnice, inače filijalnu crkvu fojničke župe Duha svetoga, na kojoj su, vjerojatno u noći s 10. na 11. ožujka 2013., porazbijani prozori.

Prigodom obilaska mjesta napada u srijedu, 13. ožujka u 15 sati ispred crkve Gospe od Anđela u mjestu Kazijevići u općini Fojnica, bit će pozvani predstavnici vjerskih zajednica i Crkava iz Fojnice te načelnik općine Fojnica da zajedno osude ovaj vandalski čin, navodi se u priopćenju MRV BiH.

“Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i Crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija osigurati bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za Crkve i vjerske zajednice širom BiH”, stoji u priopćenju MRV u BiH. [KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*