Razdor u Kukuriku koaliciji, Jakovčić odlučan: “S gospodinom Milanovićem nemam namjeru o ničemu više razgovarati”

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić bijesan je na SDP i premijera Zorana Milanovića zbog odluke da lokalni SDP podrži Damira Kajina u utrci za istarskog županau kojoj će IDS-ove boje braniti Valter Flego.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je objavio da će biti zajednički nezavisni kandidat istarskog SDP-a i HSU-a na svibanjskim lokalnim izborima.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj su u Puli govorili Damir Kajin, Ada Damijanac iz SDP-a te Radovan Cvek iz HSU-a, Kajin je najavio kako će se njihovoj koaliciji pridružititi neke manje lokalne stranke te da očekuju kako će se i istarski HNS na kraju pridružiti njihovoj koaliciji.

Za poslijepodne je najavljena sjednica buzetskog IDS-a na kojoj bi Damir Kajin, prema Statutu stranke, trebao biti razriješen članstva u IDS-u.

Jakovčić je izjavio da prekida sve odnose s Milanovićem jer, tvrdi, šef SDP-a želi razbiti IDS. No, IDS neće napustiti Vladu zbog dobrobiti zemlje.

“Do daljnjega s gospodinom Milanovićem nemam namjeru o ničemu više razgovarati”, rekao je Jakovčić za Mediaservis, objašnjavajući pa će nekog drugog slati na koordinaciju koalicije.

Zadnji put se susreo s Milanovićem na ručku šefova stranaka Kukuriku koalicije prije nekoliko tjedana. Predsjednik IDS-a se obrušio na premijera i predsjednika SDP-a nakon odluke da ta stranka podrži Kajinovu kandidaturu.

“Naravno da sam ja kriv za sve, a on je, naravno, anđeo po njegovom tumačenju. Međutim, činjenica je da više od godinu dana Milanović bodri Kajina da razbije IDS. To su mi potvrdile i mnoge osobe koje su kažnjene od strane SDP-a. Poznato je da je Milanović u redovitim kontaktima s Kajinom više od godinu dana radio strategiju razbijanja IDS-a”, istaknuo jeJakovčić nazvavši ovaj potez Milanovića i SDP-a nemoralnim.

“Ako netko misli da je moralno kandidirati potpredsjednika jedne stranke kao svog kandidata za istarskog župana, a mi imamo potpuno drugog kandidata i drugu proceduru, onda je to zaista kraj moralnosti u ovoj zemlji”, rekao je Jakovčić i dodao:

“Milanović ima potpuno pravo na svoje ambicije na Istru, ali mislim da je način na koji je to napravljeno krajnje degutantno i vrlo nemoralno”, izjavio je Jakovčić.

Bez obzira na to što potez premijera drži degutantnim i nemoralnim, IDS ne namjerava napustiti koaliciju na državnoj razini i tako ponoviti slučaj iz 2001. kada je ta stranka napustila Vladu pokojnog Ivice Račana.

“Ne moramo biti članovi Vlade. IDS je naviknut biti u opoziciji, nama to nije problem. Međutim, dok god imamo povjerenje s jedne strane Sabora i dok Milanović želi da mu Ostojić bude ministar, mi se nećemo povlačiti iz Vlade jer vjerujemo da možemo odgovorno napraviti svoj posao”, pojasnio je predsjednik IDS-a odluku svoje stranke o ostanku u Vladi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*