Reakcije bošnjačkih političara na Erdoganovu izjavu: Od suzdržanosti do odobravanja

I iz glavnog grada BiH stižu zanimljive reakcije na izjavu Recepa Tayyipa Erdogana nakon izborne pobjede u Turskoj, za koju je, među ostalim, rekao da je “Sarajevo danas pobijedilo isto kao i Istanbul (Beirut je pobijedio kao i Izmir, a Damask kao i Ankara; Ramallah, Nablus, Jenin, Zapadna obala i Jeruzalem pobijedili su koliko i Diyarbakir)”.

Tako je član Predsjedništva Socijaldemokratske unije BiH, Nijaz Duraković, za Sarajevo-x.com je rekao kako je premijer Erdogan dokazani prijatelj BiH, te da većina građana u BiH, a posebno Bošnjaci imaju razloga slaviti njegovu pobjedu.

– Premijer Erdogan je oduvijek imao odličan odnos prema BiH, kako prema njenom unutarnjem razvoju, tako i u vezi s njenim putem ka EU i NATO-u. Erdogan i njegov ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu puno su učinili za BiH upravo na njenom putu ka euroatlantskim integracijama. Stoga je moj komentar na njegovu pobjedu: Aferim!, kaže Duraković.

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Adnan Terzić, ne dijeli Durakovićevo mišljenje.

“Bilo je očito da je Erdogan zaslužio povjerenje u Turskoj, budući da je njegova stranka u protekla dva mandata učinila Tursku respektabilnom ekonomskom silom u svjetskim okvirima. Pokazali su da svojom odgovornošću prema funkciji koja im je povjerena zaslužuju poštovanje i mogu biti uzori. No, s druge strane, ne mislim da je Sarajevo na dobitku kao i Istanbul i ne bih želio ni da Erdogan promatra stvari na taj način. Neka se on zadrži u okvirima svoje zemlje i uživa u pobjedi koju je ostvario, ali u Turskoj, kaže Terzić.

Svoj je stav potkrijepio riječima da Turska kao zemlja predstavnica u Vijeću za implementaciju mira (PIC) nije spriječila donošenje nekih odluka koje su bile jako loše za BiH.

“Podsjetio bih na odluku iz 2006. prema kojoj je OHR sredinom 2007. trebao izaći iz BiH. To je odluka koja je prošla na PIC-u, a da Turska nije uspjela značajnije joj se usprotiviti. Naravno, kasnije je ta odluka oborena”, naveo je Terzić.

On je, međutim, dodao kako u BiH treba učiti iz odnosa Erdogana i njegove stranke prema državi, “a ne očekivati da oni rade za nas”.

Sličnog je mišljenja i zastupnica Stranke za BiH u državnom Parlamentu, Azra Hadžiahmetović.

“Uz sve poštovanje, ne mislim da ijedna zemlja može biti autentični predstavnik interesa druge zemlje. Drago mi je da je Erdogan pobijedio i mislim da je Turska imala dobru politiku prema BiH, ali ne mislim da su oni ti koji trebaju biti prestavnik naših interesa”, kazala je.

Izvor: Sarajevo-x.com, foto: ilustracija

1 Comment

  1. “Uz sve poštovanje, ne mislim da ijedna zemlja može biti autentični predstavnik interesa druge zemlje. Drago mi je da je Erdogan pobijedio i mislim da je Turska imala dobru politiku prema BiH, ali ne mislim da su oni ti koji trebaju biti prestavnik naših interesa”, kazala je.

    ………. u nasu zemlju bi trebali dovesti Erdogana-a, ako nista bar bi se brzo oformila vlast, smanjila pljacka i iskoristavanje naroda, a i smanjio bi se interes nasih politicara za njihovo “prezivljavanje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*