Reakcije iz RS: Abu Hamza je sklonjen kako ne bi odgovarao za zločine nad Srbima

Dan nakon što je tuniski državljanin Karray Kamel Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, deportiran iz BiH, iz Republike Srpske stižu reakcije u kojima se kaže da deportacija mudžahedina iz BiH predstavlja izbjegavanje suočavanja sa zločinima koje su oni počinili nad Srbima tokom proteklog rata u BiH.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović izjavio je da je deportacija Abu Hamze jedan od primjera kako se izbjegava suočavanje s pravdom, napominjući da ga nakon ekstradicije u Tunis niko više neće pozvati na odgovornost.

Goran Krčmar, šef Operativnog tima RS za traženje nestalih, smatra da deportacija Abu Hamze predstavlja klasično prikrivanje zločina i za to okrivljuje institucije BiH. Podsjetio je da se u presudi zapovjedniku Armije BiH Rasimu Deliću u Haagu jasno kaže da su pripadnici odreda “El mudžahid”, u kojem je bio i Abu Hamza, počinili zločine nad Srbima na Ozrenu.

Temeljem te činjenice Krčmar, kako je rekao, postavlja Tužiteljstvu BiH načelno pitanje je li Abu Hamza trebao biti procesuiran ili deportiran u matičnu zemlju?

“Abu Hamza koji je robijao za razna krivična djela, osim za zločine nad Srbima, deportacijiom je ‘nagrađen’ za ratne ‘usluge’ koje je činio Bošnjacima”, ocijenio je šef Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac.

On smatra da nije prihvatljivo da se za ritualna ubistva i stravična mučenja zarobljenih srpskih boraca i civila, prije svega 1995. godine na Ozrenu, sramotno malom zatvorskom kaznom od tri godine zatvora kazni bošnjački general Rasim Delić, dok se, s druge strane, izvritelji zločina bukvalno sklanjaju iz BiH pod izgovorom da su prijetnja njenoj sigurnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*