Reakcije na presudu Haradinaju: U Prištini euforija, u Beogradu šok

U trenutku kada je sudsko vijeće izreklo svoju odluku da Ramush Haradinaj nije kriv za ratne zločine koji su se stavljaju na teret, počelo je slavlje diljem Kosova.

Vatromet uz koji se slavilo na Trgu Majke Tereze trajao je dulje nego prethodnog dana na proslavi Dana zastave i 100. godišnjice države Albanije koja je održana na istome mjestu.

“Prezadovoljni smo presudom. Sada slijede svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou, rekao je Besnik Tahiri”, savjetnik Haradinaja i član predsjedništva Alijanse.

Vlasti u Beogradu su ogorčene presudom, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić priopćava da “odluka Haaškog suda da oslobodi Haradinaja nije temeljena na pravdi i pravu i osnovnim postulatima na kojima bi trebalo biti utemeljen taj sud”.

“ICTY je očigledno formiran da bi se sudilo srpskom narodu”, piše u priopćenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

“Za strašne zločine nad kosovskim Srbima nitko neće biti osuđen. Takve presude potiiču separatizam, otežavaju napore za uspostavljanje mira u regiju, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju euroskepticizam u srpskom narodu”, kaže se u Nikolićevu priopćenju.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je oslobađajuća presuda Haradinaju bila očekivana, da je posljednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Haaškog suda, ali će Srbija, unatoč tomu, nastaviti pregovore s Prištinom jer je to u njezinu interesu.

Tužitelj za ratne zločne Vladimir Vukčević izjavio je za Blic da je presuda Haradinaju nepravdedna i nije satisfakcija za žrtve.

“Problem sa svjedocima je onemogućio da se izvedu svi dokazi. Na to je upozorilo i prvostupanjsko vijeće ICTY-ja. Moramo biti hladne glave jer jedino regionalnom i međunarodnom suradnjom možemo doći do kakve takve satisfakcije za žrtve”, izjavio je Vukčević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*