Reakcije u RS: Neka Hrvati svoje probleme rješavaju unutar Federacije

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da se Rezolucija usvojena na Hrvatskom narodnom saboru u smislu teritorija ne tiče Republike Srpske, ali da predstavlja pozitivan korak k ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

Vasić je u izjavi Srni rekao rekao da Rezolucija treba zabrinuti svakog dobronamjernog prema BiH, da je potrebno analizirati sve što je Hrvatski narodni sabor pripremio i vidjeti da je to dugoročna orijentacija hrvatskog naroda u Federaciji BiH. “Onaj tko misli dobro BiH shvatit će to ozbiljno, onaj tko ne misli dobro proglasit će to fašizmom ili separatizmom, ali mislim da je to jedan pozitivan korak k ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”, izjavio je Vasić.

Dodao je da se sve što je zaključeno na Saboru tiče Federacije BiH, pa tako i teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, jer je Federacija i u Daytonu pripremljena za tako nešto formiranjem deset županija. “Riječ je o stvarima koje su interne i federalne i RS može samo pozdraviti sve što je vezano za ravnopravnost tri konstitutivna naroda, uz napomenu da je RS u Daytonu u BiH unijela svoju teritoriju, državnost, institucije i oružanu silu i Rezolucija se u smislu teritorije ne tiče RS”, naglasio je Vasić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da njegova stranka neće dati podršku Rezoluciji Hrvatskog narodnog sabora, ako ovaj dokument podrazumijeva promjenu dvoentitetske dayjtonske strukture BiH.

Bosić je rekao Srni da Rezolucija u dijelu koji se odnosi na teritorijalno preuređenje BiH podsjeća na formulaciju iz Prudskog sporazuma i da ovakvim prebacivanjem problema unutarnje organizacije Federacije na čitavu BiH Hrvati neće pronaći partnera u SDS-u, ali ni u ostalim strankama iz RS.

“Očekivao sam da će Hrvatski sabor izaći s jasnim zahtjevima koji imaju veze s realnim mogućnostima, a to se prije svega odnosi na otvaranje razgovora s partnerima unutar Federacije BiH, odnosno problema koji su po Hrvate proistekli iz Washingtonskog sporazuma”, rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, Hrvati su rekli da žele promjenu Dayjtonskog, a ne Washingtonskog sporazuma, a da su imali načina da dogovore prekompoziciju s Bošnjacima unutar Federacije BiH, oni bi do sada izašli sa takvim zahtjevom.

“Ovako, želeći prebaciti pitanje na čitavu BiH i samim tim i RS, dovode nas u situaciju da se jasno odredimo prema takvim zahtjevima, a to znači da ne dolaze u obzir nikakvi razgovori oko promjene dvoentitetskog uređenja BiH”, rekao je Bosić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da je Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora suprotna interesima Republike Srpske i da predstavlja najizravniji udar na Dayjtonski sporazum.

On je rekao Srni da je očito da se situacija u Federaciji BiH koristi za promjenu Dayjtonskog sporazuma, a ne Washingtonskog, dodajući da RS nema problem s ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda, već samo Federacija BiH.

Prema njegovim riječima, Rezoluciju ne treba podržati, jer zadire u interese RS.

“Da se negdje u Rezoluciji HNS-a kaže da je RS nedodirljiva, ja bih je podržao, dok god se to ne kaže ja nisam za takve rezolucije”, poručio je Ivanić.

8 Comments

  1. Hrvati su živjeli u velikom broju u Posavini, i Banjalučkoj regiji , možda čak i više ih je živjelo nego u Hercegovini.Pa zar nemamo tamo nikakvih prava ??

    • Mozda cak i vise… Kakva je to recenica? Zasto mozda? Ako znate racunati, bilo olovkom, bilo kalkulatorom, uzmire rezultate popisa pucanstva iz 1991. i izracunajte.

  2. Srbin sa ali podrzavm Hrvate, ljudi traze ono sto im i pripada, samo se bojim da je ovo igranje sa vatrom. Hrvati iz Bosbe su se zrtvovali za Hrvatsku, nadjen je balans, Hrvati su “igubili” mnogo toga u Bosni, a Srbi u Hrvatskoj. Na zalost sve se to davno, prije 20 godina, trebalo rijesavati mirnim putem, ali sto je tu je.

  3. Kao Srbin iz Sraajeva, duboko se suosjecam sa Bosanskim Hrvatima, tesko je bez svog entiteta braniti “nacionalne interese”, kulturne razlike izmedju Hrvata i Muslimana su ogromne, Muslimani teze da totalno upravljaju Federacijom,… Proces iseljavanja Hrvata iz Bosne je odavno poceo, a to nije dobro za ljude, napustati svoju djedovinu, svoje grobove, … strasno. Ja nisam mogao da zivim u Sarajevu, odoh u Srbiju, pokupim se i iz Srbije i oturim se u Bijeli Svijet, NIGDJE NISAM NASAO MIR.

  4. @HSP – Cini mi se da nam otkrivate svoju tajnu misiju na ovoj web stranici, da komentare potpisane s HSP, Pravas SA, Robi, v, W… pise ista osoba. 🙂 Meni je dovoljno moje ime (i prezime), ne trebaju mi nadimci ni tudja imena!

  5. HSP neka pišu i vjeruju Vasiću koji trpa sve u Federaciju.Hrvati Posavine nevjerujte KRADEZEU i ekipi oprani mozgova i ovaca pod rukom Bože i Dragana (jugoslovena) na privrenom radu kao Hrvat u HDZ BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*