Redatelj iz Sarajeva nazvao Dane Matice hrvatske Mostar provincijalnom festivalskom priredbom

Sarajevski magazin Dani objavio je u svom prošlom broju intervju s Dinom Mustafićem, redateljem i predsjednikom Izvršnog odbora Naše stranke. U tom intervjuu Mustafić je izjavio i ovo: “Onda je moguće da provincijalna festivalska priredba Dani Matice hrvatske ima istu subvenciju kao Festival MESS u svojoj petoj deceniji postojanja.” Na ovu rečenicu reagirali su Predsjedništvo i Nadzorni odbor Matice hrvatske Mostar, kako navode – dijeleći mišljenje svih članova Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća. Prenosimo odgovor Mustafiću objavljen u novom broju Dana:

Redatelj Dino Mustafić se samo može praviti da ne zna:

Prvo: da je Festival Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar prošle godine, dakle, nakon samo jedne decenije postojanja, postao članom Saveza europskih festivala (European Festivals Association – EFA).

Drugo: da je dugogodišnji predsjednik Umjetničkog vijeća Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar bio pokojni maestro Vjekoslav Sutej.

Treće: da o programu festivala raspravlja i odlučuje međunarodno programsko-festivalsko vijeće: dr.sc. Ivo Prlender, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Saveza europskih festivala, Milan Strljić, ravnatelj Splitskog ljeta, Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar i Zadarskoga kazališnog ljeta, Ivica Šarić, operni umjetnik i dopredsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, arh. Angela Petrović, pomoćnica ministra u Sektoru kulture i kulturne baštine Ministarstva kulture i sporta FBiH i Srećko Sestan, ravnatelj Uprave za audiovizualnu djelatnost i izvedbene umjetnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske, s mostarskim glazbenikom mr. sc. Miljenkom Puljićem, ravnateljem Zagrebačke filharmonije i producentom Mostarskog proljeća.

Političar Dino Mustafić ne može ne znati da su Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore i Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, osobno sudjelovali na otvaranjima Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar. Možda ne zna rečenice Stipe Mesića, predsjednika Republike Hrvatske u dva mandata: “Zahvaljujući Matici hrvatskoj Mostar, koja se čvrsto i postojano drži svojih načela i djeluje u uvjerenju da se poznavanjem svoje i poštivanjem tuđih kultura stvaraju nove vrijednosti – Mostarskim se proljećem ne samo ponovno spajaju dvije obale razorenog grada, već se promiče suradnja i dijalog u regiji.”

Dino Mustafić ne može ne znati da su zahvaljujući Mostarskom proljeću okupljeni, u ratu na različite načine raseljeni glazbenici, bivši članovi mostarskog Simfonijskog orkestra na zajedničkom veličanstvenom koncertu, da su svi Mostarci mogli doživjeti kazališne predstave teatar a iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Podgorice, Banje Luke, Tuzle, Zadra, Zenice, Osijeka, Splita, Mostara, umjetnike kao što su Ivo Pogorelić, Stefan Milenković, Monika Leskovar, operne ili operetne izvedbe iz Sarajeva, Beča, Rima, Budimpešte, Zagreba, glazbenike iz New Yorka, Istanbula, Ljubljane, pjesnike sa svih kontinenata.

Dino Mustafić dalje kaže: “MESS je uvijek bio i intelektualni odgovor na vladajuće carstvo konformizma i duhovne mlitavosti. Publika voli taj festival, struka ga cijeni, novinari prate i podržavaju, postao je za pedeset godina zaštitni amblem Sarajeva zajedno s još nekim značajnim festivalima poput SFF-a, Jazz festivala i Sarajevske zime. Ukinite to iz našeg kalendarskog života i vidjet ćete šta će ostati.” Zaboravlja Dino Mustafić (ili ga to ne zanima) da festival Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, također ima publiku koja ga voli, struku koja ga cijeni, novinare koji ga prate. I u Sarajevu.

Festival Mostarsko proljeće je zaštitni znak Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Mostara i član je Saveza europskih festivala. A, sve je to postao za mnogo manje od 50 godina. Mustafić zaboravlja (zaboravlja li?) da bi se bez Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske lako vidjelo što (zaista) ostaje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kao političar, ako ne kao redatelj, trebao bi znati da Federacija nije samo Sarajevo.

Dijeleći mišljenje svih članova Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća,

Predsjedništvo i Nadzorni odbor Matice hrvatske Mostar: prim. dr. Slavko Musa, prof. Ivan Sivrić, dipl. oecc. Nela Marinčić, odvjetnica Nada Dalipagić, fra Ante Marić, književnik Dragan Marijanović, prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, prof. Mira Pehar, književnik Miro Petrović, dipl. iur. Ivan Rogić, prof. Jago Musa, dipl. novinarka Misijana Brkić Milinković, prof. dr. sc. Zdenko Ostojić i Josip Muselimović, odvjetnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*