Reforme se isplate: Kako je Hrvatska postala uspješna europska priča

Hrvatska je uspješna europska priča i ubuduće može biti samo primjer za regiju, prije svega s porukom da se reforme isplate.

Opći je to dojam nakon šestog Croatia Summita u Dubrovniku koji je premijerka Jadranka Kosor ocijenila najuspješnijim dosad. Ove godine nije bilo glavnih europskih političkih zvijezda, unatoč pozivima Cameronu, Putinu i Berlusconiju, ali sastav u Dubrovniku bio je više nego jak. Tri premijera iz zemalja članica EU-a, tri iz regije, tri potpredsjednika vlada zemalja članica EU-a, osam šefova diplomacija razgovarali su dva dana o novom desetljeću koje čeka jugoistok Europe.

Temu ovogodišnjeg sastanka na vrhu nije bilo teško odabrati. Hrvatska je, kada je riječ o pregovorima s EU-om, završena priča, ali ona tek počinje za regiju. Poruka iz Dubrovnika glasi da je Europa otvorena za zemlje Zapadnog Balkana, no s obveznim »ali«, vezanim uz provođenje reformi. Nikome se neće progledati kroz prste, sve čeka isti, ako ne i još teži put nego onaj što ga je prošla Hrvatska.

Za službeni Zagreb skup u Dubrovniku bila je prigoda da se razgovara i o ratifikaciji pristupnog ugovora. Kosor je od Boruta Pahora ponovo dobila potvrdu da će Slovenija biti prva ili među prvim zemljama koje će ratificirati sporazum, ali i svi ostali istaknuti europski dužnosnici kazali su hrvatskoj premijerki da će proces ratifikacije ići brzo i lagano.

Kosor i Pahor dogovorili su se i da će se nastaviti »brdo inicijativa« pa je predviđen novi susret lidera regije za rujan. Uskoro se na Brijunima susreću vodeći ljudi Hrvatske, Srbije i BiH što pokazuje da je zaista »trenutak za regiju«. Rješenje hrvatsko-slovenskog spora može biti primjer za rješavanje svih drugih sporova među zemljama regije, a važna poruka za susjede došla je baš iz Dubrovnika: Hrvatska, kao članica EU-a, nikad neće blokirati pregovore neke zemlje zbog bilateralnih problema.

Gospodarstvo sve više dolazi u prvi plan kada je riječ o hrvatskim inicijativama i u regiji i u Europi, ali ni sigurnosna pitanja nisu zanemariva. Ministar obrane Davor Božinović vrlo je izravno poručio da postoji velika opasnost od, možda u prvi mah marginalnih, ali opasnih skupina na prostoru sjeverne Afrike koje bi terorističkim akcijama mogle ugroziti i Hrvatsku, prije svega zbog naše dugačke obale koju treba zaštititi.

Dubrovački skup dokazao je da okupljanja političara imaju smisla kada se razgovara o konkretnim temama. Po tome je zaista bio i uspješan jer se nije pretvorio u pričaonicu opće prakse, nego su političari poslali vrlo jasne poruke. Pogotovo se to odnosi na američkog podtajnika za politička pitanja Williama Burnsa koji je vrlo izravno svim zemljama u regiji prenio stavove američke administracije i predsjednika Obame.

Regiju čekaju brojni poslovi i izazovne reforme. Sudionici skupa u Dubrovniku pohvalili su početak dijaloga Beograda i Prištine, ali su svi svjesni toga da to neće ići lako, pogotovo što srbijanski predstavnici nisu došli u Dubrovnik jer su tamo bili kosovski premijer i šef diplomacije. Pahor je ohrabrio Makedonce da iskoriste idealan trenutak kako bi se riješio problem oko imena države, BiH su svi spominjali, ali se osjećalo da je problema previše i za takav reprezentativni skup kao što je bio ovaj u Dubrovniku. Crnogorci dobro napreduju, Albanci ih slijede. Sve u svemu i iz nemirne regije napokon stižu bolje vijesti.

Ambijent za ljetno okupljanje europskih političara nije mogao biti bolji. Očaravajući Dubrovnik, prepun turista, bio je sjajna kulisa za rasprave o regiji. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najbolje je opisao trenutak da su ratovi i sukobi iza svih nas, a sada slijede dijalog i suradnja. Hrvatska se osjetno promijenila u posljednjih dvadeset godina, ali idealna država još nije.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*