Reis Cerić traži TV kanal na bosanskom jeziku

Islamska zajednica u BiH traži uspostavu dvojezičnosti na Federalnoj televiziji ili uspostavu posebnog javnog RTV kanala na bosanskom jeziku, piše “Večernji list”, navodeći da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić protekloga vikenda na otvaranju džamije u Ilijašu ocijenio neprihvatljivim da Bošnjaci na javnom RTV servisu moraju slušati “jezik koji ne razumiju”

“Skoro slušam Dnevnik na FTV-u i ona voditeljica govori ‘u rujnu će naša delegacija posjetiti Tursku’. Prijateljica sjedi, pa kaže ‘što znači rujan’. Braćo, tražimo da se na našoj televiziji koju mi plaćamo uvede dvojezičnost, i bosanski, i hrvatski. Ili da nam daju našu bosansku televiziju gdje će biti samo bosanski jezik”, poručio je reis Cerić.

Za ovakvo stanje izravno je prozvao osnivača FTV-a, a to je entitetski parlament. Poručio je aktualnim parlamentarcima da, ako ne mogu oni o tomu voditi brigu, dođu oni političari koji to mogu.

Ovo je prvi put da se najveći autoritet u Islamskoj zajednici BiH otvoreno založio za formiranje posebnog javnog kanala na bosanskom jeziku. Bošnjačke stranke su dosad odbacivale takvu mogućnost i prijedloge s hrvatske strane da se uvede praksa zasebnih kanala unutar javnog RTV servisa na hrvatskom i bosanskom jeziku.

Reisova poruka sada ih je, piše “Večernji”, dovela u prilično nezgodnu poziciju jer je općepoznato koliki je utjecaj muslimanske uleme, odnosno klera, na bošnjačko biračko tijelo. U SDA kažu da reis ima pravo iznositi svoje stavove, ali da ne znaju je li ovdje riječ o njegovom osobnom ili stavu cijele Islamske zajednice.

“Na njemu je da procjeni trebali na vjerskim obredima iznositi političke stavove, ali smatramo da ne bi trebao. SDA je protiv podjele javnog RTV servisa po etničkim kanalima, uz puno uvažavanje svih službenih jezika u BiH. Kada je riječ o konkretnom terminu koji je zasmetao uvaženom reis-ul-ulemi, podsjećamo da je Mula-Mustafa Bašeskija prije 200 godina koristio izraz ‘rujan? kao riječ iz bosanskog jezika”, izjavio je za “Večernji list” glasnogovornik SDA Salmir Kaplan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*