Relota: SDP uvrjedljivo licitira s hrvatskim kvotama u vlasti

“Dva HDZ-a u hrvatskom biračkom tijelu imaju skoro 90 odsto podrške, a SDA i SDP u bošnjačkom izbornom tijelu oko 55 do 60 posto podrške. Ako žele primijeniti načelo koje primjenjuju na hrvatskim strankama neka i druge bošnjačke stranke uključe u tu kvotu”, rekao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, ističući da je u najmanju ruku “uvrjedljivo licitiranje s hrvatskim kvotama u vlasti”.

On je naveo da HDZ BiH ostaje pri svom stavu da vlast na svim razinama trebaju formirati legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda koji su legitimitet dobili na prošlim izborima.

”Na sceni je pokušaj da se grubo izigra legitimna izborna volja hrvatskog naroda u BiH i želja da se na protuustavan i protuzakonit način formira vlast kroz krnji Dom naroda Federacije za koji je i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) reklo da je nezakonit”, rekao je Relota. Dodao je da postoji pritisak SDP-a i stranaka okupljenih oko njega na SIP i visokog predstavnika, ali da uprkos svemu HDZ BiH neće odustati od svojih stavova.

Relota ističe da je HDZ BiH za razgovore i za dogovor, ali da je najveća odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora na SDP-u i strankama potpisnicima platforme koje ”vode bitku da imaju većinu u Vladi Federacije i da dominiraju resursima u Federaciji”.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će se danas sastati sa liderima dva HDZ-a koje će zamoliti da što prije bude konstituisan Dom naroda federalnog Parlamenta.

Konstitutivna sjednica federalnog Doma naroda službeno je zakazana za četvrtak, 10. ožujka, iako još nisu završeni izbori izaslanika u tri od 10 kantonalnih skupština. Predsjednica PIP-a BiH Irena Hadžiabdić ocijenila je prošlog tjedna, komentirajući mogućnost sazivanja krnje sjednice Doma naroda, da je riječ o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka.

4 Comments

  1. Vi Hrvati koiste svjesni Muslimanske zavjere, budite jednstveni i nomojte se osvrcati na grupu izdajica. Oni negledaju na nacionalni problem. Da su oni nacionalno svjesni nebi prstali razjedinjene Hrvata.

  2. Od 100% kvote za koju se borite nema ništa.Priliku da se dokažete imali ste poslijdnjih 20 godina sa kvotom od 100% pa ste nas doveli u ovu situaciju.Malo Vas je panika uhvatila ostajete bez fotelja i drugih benificija tj bit će unutar stranacka borba za vlast: mala bara a puno krokodila !!!

  3. HSP POTPUNO SI UPRAVU.BOGUMIL NISU SAMO HRVATI U OBA HDZ.TEBI TREBA STO PUTA PONAVLJATI JEDNO PA DRUGO.HRVATA IMA U DRUGIM STRANKAMA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*